Vorige

Afvalverwerker Twence krijgt €14 miljoen voor CO2-levering aan kassen

Tekst

Afvalverwerker Twence krijgt € 14,3 miljoen voor de bouw van een CO2-afvanginstallatie. Dat levert 100.000 ton vloeibare CO2 op.

Twence heeft al een kleinere CO2-afvangcentrale en is door de ervaring klaar voor opschalen van de CO2-afvang op haar centrale in Hengelo. De kennis komt voort uit internationale en nationale onderzoeksprojecten. Op het eigen bedrijf is dus ook ervaring opgedaan met een centrale. In 2015 bouwde Twence al een kleinschalige CO2-afvanginstallatie, die in 2020 uitgebreid is met een installatie die CO22 vloeibaar maakt voor toepassing voor plantengroei in de glastuinbouw.

’Vloeibare CO2 Twence een mooi alternatief’
Glastuinbouw Nederland is verheugd. Dennis Medema, Themaspecialist Energie: „CO2 is noodzakelijk voor de groei van gewassen. Dat komt nu nog voornamelijk uit aardgas. Willen we van het aardgas af, dan is vloeibare CO2 van Twence een mooi alternatief. Eén ton extern geleverde CO2 leidt er effectief toe dat er circa 0,95 ton CO2 minder wordt uitgestoten door wkk’s en gasketels. Twence kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de glastuinbouw”, aldus Glastuinbouw Nederland.

Het Ministerie van EZK heeft een eenmalige subsidie beschikbaar gesteld van € 14,3 miljoen. Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius verwacht daarmee een forse verlaging van de CO2-uitstoot. „En Twence geeft hiermee een goed voorbeeld aan andere grote bedrijven in de industrie.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster