Vorige

Afvalbeheersbijdrage verpakkingen bloemen en planten verlengd

Beeld
Shutterstock

De brancheregeling Afvalbeheersbijdrage voor verpakkingen van bloemen en planten is verlengd tot en met 2023. De regeling houdt onder andere rekening met het hoge exportpercentage in de sierteeltsector en beperkt de lasten tot een minimum. De regeling is in samenwerking tussen VGB en Royal FloraHolland met Stichting Afvalfonds Verpakkingen tot stand gekomen.

De huidige regeling is naar tevredenheid van alle partijen en daarom vrijwel ongewijzigd met één jaar verlengd. Royal FloraHolland en VGB hadden de regeling met meer jaren willen verlengen. Maar de kans bestaat dat de wet- en regelgeving het komende jaar verandert. De invloed daarvan op deze sierteeltregeling is nu nog onduidelijk.

Nederlandse bedrijven betalen via het Afvalfonds Verpakkingen een afvalbeheersbijdrage voor de verpakkingen die zij op de Nederlandse markt brengen. De regeling voor bloemen en planten houdt onder andere rekening met het hoge exportpercentage hiervan door het toepassen van een kortingspercentage voor de eerste schakel (kweker of importeur) van 80%. Hierdoor is de uitvoering sterk vereenvoudigd ten opzichte van de algemene regeling van het Afvalfonds Verpakkingen. Daarnaast gelden automatisch de lagere bedrijfsverpakkerstarieven voor de deelnemende bedrijven.

Aantrekkelijk

Sierteeltbedrijven hebben voordeel bij de regeling als zij, zonder de regeling en de aftrek van 80%, meer dan 50.000 kg verpakkingen per jaar toevoegen en/of importeren op de Nederlandse markt.  

Tot 50.000 kg verpakkingen zijn bedrijven vrijgesteld van de afvalbeheersbijdrage. Vanaf 50.000 kg tot ca 250.000 kg verpakkingen zijn bedrijven met de regeling geen bijdrage plichtig.  Vanaf 250.000 kg zijn bedrijven met de regeling wel bijdrage plichtig. De regeling is alsnog aantrekkelijk.

Lees hier in Bloemisterij 25 meer over verpakkingsbelasting en registratie van verpakkingen voor bloemen en planten.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster