Vorige

Aardwarmte Noordwijk stap dichterbij

Voor de productie van aardwarmte in Noordwijk bij de locatie Leeweg is een SDE++ subsidie afgegeven. Dat melden de initiatiefnemers van Aardwarmte Rijnland; dat zijn Shell, D4 en Firan. Hiermee is de volgende stap gezet om vanaf 2026-2027 aardwarmte te gaan leveren.

Dinsdag 16 mei kwamen gemeentebestuurders, toekomstige afnemers van aardwarmte, Aardwarmte Rijnland en de Greenport Duin- en Bollenstreek bijeen. Zij bespraken de kansen van de mogelijkheden van aardwarmte als duurzame, lokale bron voor verwarming van woonhuizen, bedrijven en kassen in de regio en een bijbehorend warmtenet.

Bij Noordwijk zit op een oude locatie van de NAM op zo’n twee kilometer diepte warm water in de bodem. Het warme water van ongeveer 85 graden zal door de aardwarmtebron naar boven worden gepompt en dit verwarmt het water in het warmtenet. Bedrijven en huizen kunnen dit warme water met een temperatuur van ongeveer 75 graden gaan afnemen. Daarna gaat het water afgekoeld terug de bodem in en warmt het weer opnieuw op. Volgens Michiel Ottevanger van D4 is de opsporingsvergunning afgegeven voor twee aardwarmtebronnen, dat betekent twee keer twee putten, en die geven totaal 40 MW aan warmte. “In principe starten we met één bron, maar als de interesse heel groot is dan meteen met twee.”

Groep toekomstige afnemers

“Tuinders zien aardwarmte als kans om niet meer afhankelijk te zijn van duur aardgas. Kassen zijn hiermee klaar voor de toekomst. Aardwarmte is altijd beschikbaar en is duurzaam”, zegt Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek. Dit jaar nog zullen de eerste bedrijven waaronder Royal Flora Holland en tuinders zich aansluiten bij een kopgroep van toekomstige afnemers aldus Prins. Ottevanger daarover: “De vijftien glastuinbouwbedrijven in Trappenberg-Kloosterschuur hebben interesse net als FloraHolland Rijnsburg. Verder gaan we de komende maanden kijken welke broeiers, bijvoorbeeld die in Noordwijkerhout, en bollenkwekers interesse hebben.”

De toekenning van de SDE++ subsidie aan het project door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft het startschot voor de volgende fase naar realisatie van het aardwarmteproject in Noordwijk. Met de subsidie wordt aardwarmte voor een eerlijke en stabiele prijs voor de hele regio haalbaar.

Winter 2026 operationeel

De gemeenten in de Duin- en Bollenstreek besluiten in welke wijken aardwarmte als eerste beschikbaar komt en richten daarvoor een warmtebedrijf op dat verantwoordelijk is voor het aanleggen van een warmtenet. Naast het vergunningenproces zijn dit belangrijke stappen om in 2025 te kunnen starten met de aanleg van de warmtebron en het warmtenet. Vanaf de winter 2026-2027 kunnen bewoners en bedrijven uit de regio overstappen op aardwarmte uit Noordwijk.

Provincie Zuid-Holland, regio Holland Rijnland, gemeenten, bedrijven, bewoners en woningbouw in de regio werken nauw samen om het warmtenet te ontwerpen en aan te leggen. De regierol is voor de gemeenten. Zij besluiten dit jaar in welke wijken de aardwarmte beschikbaar komt, ook worden vergunningprocedures gestart. Volgend jaar krijgen de bewoners en bedrijven dan een aanbieding om over te stappen op aardwarmte. Het jaar 2025 wordt uitgetrokken om de aardwarmtebron en het warmtenet aan te leggen en in 2026 wordt het warmtenet aangesloten en de eerste leveringen aan klanten gedaan.

Tijdens de bijeenkomst in Huis ter Duin gaven bestuurders van de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Hillegom, Lisse, Teylingen, Oegstgeest en Leiden samen met o.a. Greenport Duin- en Bollentreek, bedrijven, vertegenwoordigers van VvE’s en woonstichting Stek het startschot voor de volgende fase om aardwarmte in de regio mogelijk te maken.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster