Vorige

Aandelen Van den Bos Flowerbulbs naar Belgische Heylen Group

Beeld
Van den Bos Flowerbulbs

Van den Bos Flowerbulbs heeft een nieuwe investeringsmaatschappij als eigenaar. Foreman Capital, heeft de aandelen verkocht aan het Belgische familiebedrijf Heylen Group.

Foreman Capital kocht in 2017 een meerderheidsbelang in Van de Bos Flowerbulbs. Sinds 2021 is zij 100% eigenaar van het bedrijf dat zich bezighoudt met de preparatie, bewaring en verkoop van leliebollen en knollen van calla en freesia. Foreman Capital, een private equity bedrijf uit Amsterdam, wilde de aandelen verkopen en vond in de Heylen Group een geschikte kandidaat. Voor het familiebedrijf van de Belgische ondernemer Wim Heylen is het de eerste investering in de sierteeltsector.

Investeren

De Heylen Group gaat samen met het bestaande managementteam van Van de Bos Flowerbulbs onder leiding van CEO Robert Piek, verder bouwen aan het bloembollen bedrijf. Dit betekent investeren in processen en kwaliteit, alsmede het versterken van de goede samenwerking met onze klanten en leveranciers. Robert Piek , sinds juni 2020 CEO van Van de Bos is blij met de Heylen Group. „We kunnen nu versneld investeren in de plannen die we al hadden en we gaan weer terug naar een familiebedrijf met een lange termijn commitment. Succesvol zijn in de bollensector is immers een kwestie van lange adem.”

Holding

De overname omvat de gehele Van den Bos Holding, waar naast Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk, ook de handelsvestigingen van het bedrijf in de Verenigde Staten, Canada, China en Australië, Van den Bos Freshpartners en het bollenteeltbedrijf Southern Bulbs (75 ha) in Chili onder vallen. In 2018 werd J.A. Stolze De Lier overgenomen (bewaring en preparatie leliebollen) en dit najaar gingen de handelsactiviteiten van Penning Freesia over naar Van den Bos.

De export van leliebollen, op jaarbasis zo’n 200 miljoen stuks, genereert de meeste inkomsten van het bedrijf. De totale jaaromzet is €60 miljoen. Ruim 90% van de klanten voor de bollen en knollen zit buiten Europa. Wereldwijd is Van den Bos tevens de exclusieve verdeler van de Roselily’s, lelies die stuifmeelvrij, geurloos en dubbelbloemig zijn. „De exporthandel in bloembollen gaat momenteel goed en kende de eerste helft van 2022 zelfs een hoogtepunt,“ aldus Robert Piek.

Lange termijn commitment

De overname van Van den Bos past in het diverse karakter van de Heylen Group. Het familiebedrijf dat eigenaar is van 38 bedrijven, waaronder enkele in Nederland, is reeds actief in diverse onderdelen in de waardeketen binnen de agrarische sector, maar nog niet in de sierteelt.

„Van den Bos Flowerbulbs en het managementteam passen prima bij de no-nonsense aanpak die Heylen Group typeert”, aldus Seppe Onsea, partner van de Heylen Group.

De groep hanteert een ‘buy-build-and-hold’-strategie waarbij innovatie, internationalisering en operationele uitmuntendheid centraal staan. Heylen Group werd 22 jaar geleden opgericht door Wim Heylen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster