Vorige

62 miljoen euro voor onderzoek naar efficiëntere fotosynthese

Beeld
WUR

Wageningen University & Research (WUR) en het Photosynthesis 2.0 Research Fund (P2RF) richten samen een nieuw en onafhankelijk instituut op voor onderzoek naar fotosynthese. De voorlopige naam van het instituut is het Institute for Advanced Studies for Photosynthetic Efficiency (IASPE).

Bij de oprichting van het nieuwe Wageningse instituut is een investering van 62 miljoen euro voor tien jaar gemoeid. Hiervan wordt vijftig miljoen bijgedragen door P2RF, een stichting die zich richt op het financieren en ondersteunen van onderzoek naar fotosynthese. WUR draagt twaalf miljoen euro bij; een bijdrage die voor het overgrote deel bestaat uit de inzet van personeel en laboratoria tegen een gereduceerd tarief.

„Een belangrijk doel is om te leren hoe we de efficiëntie van fotosynthese in voedselgewassen kunnen verbeteren. Dat zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voeden van de wereld,” zegt Ernst van den Ende, lid van de Concernraad van WUR.

In 2050 is de wereldbevolking naar verwachting gegroeid van zeven naar tien miljard mensen. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft berekend dat die straks alleen te voeden zijn met nieuwe wetenschappelijke doorbraken. Een van de oplossingen kan zijn om voedselgewassen te telen die efficiënter gebruik maken van het zonlicht.

Huidige fotosynthese niet erg hoog 

De efficiëntie van fotosynthese van planten in het veld is momenteel niet erg hoog. Van de zonne-energie die op aarde valt, benutten de planten gemiddeld maar ongeveer één procent, terwijl de efficiëntie in principe vijf tot zes maal hoger zou kunnen zijn. „Dat moet en kan dus anders”, zegt Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van WUR. „Als planten al twee keer zoveel licht zouden kunnen absorberen kan dat enorme effecten hebben op de voedselproductie. Dat zou ontzettend goed nieuws zijn voor de Global South, maar dat niet alleen: mogelijk leren we hieruit hoe we dergelijke chemisch-fysische processen direct voor duurzame energie kunnen inzetten.”

Er zijn een paar plantensoorten die zich via natuurlijke selectie hebben aangepast om ontzettend snel te groeien, en dat voor elkaar hebben gekregen door een veel hogere fotosynthese-efficiëntie dan vergelijkbare soorten. Eén daarvan is de Grijze Mosterd, afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee.

Ernst van den Ende: „We willen van dit soort planten leren hoe we hun genetische ontwikkeling kunnen gebruiken om ook voedselgewassen zo’n transformatie te kunnen laten ondergaan. Betere fotosynthese moet leiden tot hogere opbrengsten van de bestaande landbouwgewassen. Daardoor hebben we minder nieuwe landbouwgronden nodig, en kunnen we natuurgebieden dus ook beter beschermen.”  

Jonge onderzoekers

Het nieuwe instituut moet de komende jaren dertig PhD’ers en zestig post-docs voortbrengen. „We weten al veel over hoe fotosynthese werkt”, legt Van den Ende uit, „maar er ligt nog onontgonnen terrein rond het verbeteren van de efficiëntie ervan. Met deze financiering kunnen we binnen Europa een forse toename van de onderzoekscapaciteit realiseren. Een prachtige kans voor nieuwe wetenschappelijke carrières.”

Onderzoek naar het verbeteren van fotosynthese gebeurt al. Zo kreeg het Capitalise-gewasonderzoeksproject in 2020 voor onderzoek 8,6 miljoen euro van de Europe Commissie. Met hetzelfde doel: de gewasopbrengsten verhogen. WUR leidt dit onderzoek waar ook 19 organisaties uit EU-landen, UK, Israël, and Ethiopie bij betrokken zijn. Meer info over Capitalise via deze link

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster