Vorige

1,2 miljoen subsidie voor ontwikkeling schermdoek met zeepbellen

De Haagse startup BBBLS (spreek uit Bubbels) heeft ruim €1,2 miljoen Europese subsidie gekregen voor de bouw van een klimaatneutrale kas in het Westland. Een van de meet opvallende onderdelen is een dubbel foliescherm met zeepbellen ertussen, die werken als een dynamisch scherm. De kas van 1.000 m2 wordt gebouwd  bij Koppert Cress in Poeldijk.

„De basis is eigenlijk heel simpel,” zegt Anton Paardekooper, oprichter van BBBLS. „De zeepbellen creëren stilstaande lucht en dat isoleert erg goed. Dat kunnen we aan- en uitzetten en daarmee kunnen we het klimaat van een kas beïnvloeden.”

De innovatie werkt twee kanten op: „Het allergrootste voordeel voor telers is dat, als het kouder is, ze 80% energie besparen om de kas warm te houden. Een bijkomend voordeel is dat je de zeepbellen ook overdag kunt gebruiken als er te veel zonlicht is om te voorkomen dat er planten verbranden,” legt Paardekooper uit. „Het is zowel dynamische isolatie als dynamische schaduw die je aan en uit kunt zetten.”

Na vijf succesvolle pilot projecten die functionerende kassen opleverden is BBBLS nu toe aan het opschalen van de techniek. Paardekooper: „We hebben aangetoond dat de techniek werkt en gaan ’m nu zo door ontwikkelen dat we hem in de markt kunnen introduceren.”

Rob Baan, CEO bij Koppert Cress, is verheugd over de samenwerking: „Wij zien een grote rol weggelegd voor de tuinbouwsector in het oplossen van het wereldwijde voedsel- en duurzaamheidsvraagstuk. Daarbij zoeken we graag de samenwerking op met startups. Zij komen van buiten de sector en kijken daarom met een andere bril naar onze uitdagingen. Zo komen ze met verrassende toepassingen van technieken die soms al in andere sectoren gebruikt worden. Bovendien zit het in de tuindersgeest om te verduurzamen, want het verminderen van het energieverbruik resulteert per definitie in lagere kosten.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster