Vorige

Europese Commissie wil €1,4 miljard uittrekken voor extra landbouwsteun

Beeld
Shutterstock

Vrijdag 20 mei heeft de Europese Commissie een uitzonderlijke maatregel voorgesteld die uit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (Elfpo) wordt gefinancierd. Bedoeling ervan is de lidstaten in staat te stellen een eenmalig forfaitair bedrag te betalen aan boeren en bedrijven in de landbouwsector die te maken hebben met een aanzienlijke stijging van de productiekosten. Hierbij gaat het om een potentieel budget van 1,4 miljard euro in de Europese Unie.

Prijsstijgingen, vooral voor energie, meststoffen en diervoeders, ontwrichten de landbouwsector en leiden tot liquiditeitsproblemen bij landbouwbedrijven en bij kleine bedrijven die landbouwproducten verwerken, afzetten of ontwikkelen. De Europese steun helpt deze bedrijven om overeind te blijven. Zodra de maatregel door de medewetgevers in de Europese Unie is goedgekeurd, kunnen de lidstaten besluiten om tot 5% van hun begroting voor de jaren 2021-2022 te gebruiken voor rechtstreekse inkomenssteun voor landbouwers en kleine ondernemingen die landbouwproducten verwerken, afzetten of ontwikkelen.

De lidstaten moeten deze steun richten op wie het zwaarst door de huidige crisis wordt getroffen en zich bezighoudt met circulaire economie, nutriëntenbeheer, efficiënt gebruik van hulpbronnen of milieu- en klimaatvriendelijke productiemethoden. De geselecteerde landbouwbedrijven kunnen maximaal 15.000 euro ontvangen, en de geselecteerde ondernemingen hoogstens 100.000 euro.

De betalingen moeten uiterlijk op 15 oktober 2023 zijn verricht. Om van deze uitzonderlijke mogelijkheid gebruik te maken, moeten de lidstaten een wijziging van hun plattelandsontwikkelingsprogramma’s indienen waarbij deze nieuwe maatregel wordt ingevoerd. Het voorstel van de Europese Commissie volgt op het steunpakket van 500 miljoen euro voor landbouwers in de Europese Unie, dat op 23 maart is goedgekeurd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster