Het is vijf jaar geleden dat de coronacrisis uitbrak en dus staan de media vol met terugblikken. Eén van de uitkomsten is dat de zwarte economische scenario’s die werden geschetst totaal niet zijn uitgekomen. De werkloosheid zou flink oplopen, de huizenprijzen dalen en er werd een economische krimp verwacht van twee keer zo groot als tijdens de kredietcrisis. Wie rekende, moest echter overrekenen. Ze noemen het een economisch mirakel.
Er was ook de gedachte dat het vliegverkeer niet meer op het niveau van voor Covid zou komen. Het blijkt niet bewaarheid. ‘We’ vliegen weer net zoveel als voorheen. Alleen het thuiswerken is een blijvertje. Dat gebeurt veel meer dan vroeger, mede aangezwengeld door de lockdowns.
Het doet bij mij de vraag rijzen wat verwachtingen en begrotingen eigenlijk waard zijn. Hoe vaak komt het nu uit? Ik heb weleens overwogen om de weersverwachtingen bij te houden. Je weet wel, die overzichten tot veertien dagen vooruit. Dat je dan na twee weken kunt checken of wat ze voorspelden daadwerkelijk klopt. Ik vond het teveel werk, dus daarom is het er nooit van gekomen. Wat ik wel weet is dat ze het weer in mijn vakantie vrij goed in beeld hebben. Als ze tien dagen van tevoren regen voorspellen komt het meestal uit.