Vorige

Vraagt de energietransitie om rentabiliteit, of vraagt rentabiliteit om de energietransitie?

Tekst
Beeld
Joef Sleegers

Achterliggende weken kreeg ik veel vragen van journalisten naar de status van de Borgstellingsregeling voor bedrijven die liquiditeitsknelpunten krijgen door de hoge energieprijzen. Die belangrijke bal ligt nu bij de overheid, zodat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. Helaas, er is nog geen nieuws. Zoals bekend, is het beter om een broedende kip niet te storen. In dit geval is het ministerie de ’broedende kip’, als ik zo vrij mag zijn. 

Verder stond afgelopen week in het teken van veel besprekingen over de noodzakelijke energietransitie in de glastuinbouw. Binnen de bank organiseren we workshops om het kennisniveau van collega’s actief bij tuinbouwklanten verder bij te spijkeren. Energie is vrijwel in ieder gesprek steeds agendapunt één, dat zal je ongetwijfeld niet bevreemden. In hoog tempo is het verbruik van fossiele energie sinds het oplopen van de prijzen vermeden of is de afhankelijkheid ervan verlaagd. Dit resulteerde volgens de energiebedrijven in de afgelopen winter al in ongeveer 30% minder gasverbruik door de glastuinbouw. De zachte winter speelt hier zeker in mee, maar volgens de energie-analisten is dit slechts voor een klein deel de verklaring. Het is fantastisch om te zien hoe flexibel ondernemers zijn en ik vermoed dat de CO2-emissies van de sector in 2022 een sterk dalende lijn zullen laten zien. 

Minder gasverbruik in de kas is goed voor de gasrekening en voor het klimaat, maar het heeft ook zijn keerzijde: minder productie per m2. Zo zijn de verhandelde volumes op de bloemenveiling kleiner dan afgelopen jaren. Voor de productie van vruchtgroenten geldt hetzelfde beeld. Het vermijden van kosten zorgt dus vaak ook voor minder omzet. Dit leidt uiteindelijk toch tot een rendement dat onder druk komt te staan met de huidige energieprijzen. 

Een collega zei deze week: ‘De energietransitie wordt misschien wel aangejaagd door de dalende rentabiliteit.’ Maar is dat ook zo? De duurzame koplopers hebben afgelopen jaren al grote stappen gemaakt met de energietransitie. Mogelijk zit de sector door hun inspanningen al op de emissiedoelstelling van 50% CO2 emissiereductie in 2030 ten opzichte van 1990. En heel vaak gaat dit bij die bedrijven samen met een sterke en gezonde rentabiliteit, zoals uit onze data blijkt. Daardoor zou je kunnen stellen dat de energietransitie juist de rentabiliteit heeft aangejaagd.

Daarmee is de titel van deze column een mooie woordspeling die is gebaseerd op de praktijk. Beide voorbeelden komen namelijk voor. Sta je als ondernemer nog in de startblokken om te starten met de energietransitie? Dan gaat er wellicht eerst een periode van verminderde rentabiliteit aan vooraf. Rentabiliteitsdruk is dan de negatieve prikkel om te bewegen. Hoe je het wendt of keert, daarmee is het zeker voor velen een aanjager van de transitie. Want vervalt het eenmalige gedragseffect van afgelopen winter, dan verdwijnt diezelfde doelstelling voor emissiereductie in 2030 ook weer snel uit het zicht. Tijd om de broedende kip wakker te schudden dus, want er is werk aan de winkel.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster