Vorige

Mijn stap naar het bloemenvak

Beeld
Bloem & Blad

Het begon allemaal in 2016. Ik zat op het voormalig Wellantcollege in Klaaswaal. In de eerste klas kreeg ik verschillende praktijkvakken en daar hoorde ook Bloem bij. Dat begon ik al snel leuk te vinden. In de daaropvolgende jaren koos ik daarom Bloem in mijn vakkenpakket. Ik begon te ontdekken wat ik wilde worden: bloemist.

Toen ik dit had besloten ben ik scholen gaan bekijken en kwam ik uit op het Wellantcollege in Dordrecht. Ik ben daar in 2020 begonnen. Inmiddels ben ik twee jaar verder en zit ik in mijn examenjaar van de opleiding Bloem, Groen en Styling. Ik ben ondertussen bloemen steeds meer gaan waarderen. Je kunt er zoveel dingen mee doen, van veldboeketten tot rouwstukken… ik vind het een prachtvak! Maar waarom heb ik voor het bloemenvak gekozen? Omdat ik het erg leuk vind om met mensen om te gaan én om bezig te zijn met mijn handen. Maar ook vind ik het mooi om met bloemen en planten wat voor mensen te kunnen betekenen.

Ik heb gekozen voor de Bol-opleiding, waarbij ik vier dagen in de week naar school ga en één dag naar stage. Ik krijg dan theorie en praktijk verdeeld over de hele week. Op school hebben we twee ochtenden praktijklessen, waarbij we op één dag bloemen van school krijgen. De andere dag gebruik ik bloemen van mijn stagebedrijf. Deze krijg ik gratis en dat vind ik heel erg fijn. Het is een soort waardering voor mijn motivatie en inzet tijdens mijn stagedagen. Het is ook erg fijn dat mijn stagebegeleider met mij meedenkt en interesse toont in de opdrachten. Dit motiveert mij ook!

Er is natuurlijk wel een verschil tussen mijn schooldagen en mijn stagedagen. Op school krijg ik veel theorie en praktijklessen en in de winkel kan ik echt werkervaring opdoen. Vooral de afwisseling vind ik superleuk.

Tijdens mijn stages leer ik verschillende vaardigheden en technieken. Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze en bloemschikstijl. Op school heb ik de basistechnieken geleerd en krijg ik verdieping over vormgeving, kleurgebruik, compositie, ondergronden etc. Soms krijgen we op school ook een techniek of vormgeving die niet op stage wordt gedaan, zoals een draadgebonden corsage of driehoek centraalpunt. Tegenwoordig worden er vooral handgebonden bruids- en plukboeketten gemaakt, maar ik vind het belangrijk om alles te kunnen, dus ook andere technieken en vormen.

Marit Naaktgeboren

Marit Naaktgeboren

Leeftijd: 19 jaar

Opleiding: Bloem, Groen en Styling op Yuverta Dordrecht

Werk: Ylona’s Veldboeket 

Favoriete bloem: Lisianthus

Favoriete plant: Strelitzia nicolai

Facebook: Marit Naaktgeboren

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster