Vorige

Meer waardering voor creatieve ambacht

Tekst
Beeld
Bloem&Blad

Mijn naam is Lisa Meenk. Er werd mij aangeboden om een column te schrijven over hoe ik tegen het bloemenvak aankijk en wat ik als ambassadeur van de toekomst zou willen doorgeven aan de nieuwe generatie.

Bloemist (groenstylist) zijn vind ik een van de mooiste beroepen. Het mooie van bloemen, behalve het prachtige uiterlijk, is ook de vergankelijkheid. Het dwingt je daarom om nog meer te genieten. Wij zijn groenvormgevers en verkopen niet alleen het product, maar creëren prachtige arrangementen en maken mensen blij. Dit kan variëren van iets groots tot slechts een paar prachtige bloemen met een speciale betekenis voor iemand. Ook vind ik het erg gaaf om groot bloemwerk te maken en achteraf echt trots op jezelf te zijn. Het is hard werken maar het werpt ook zijn vruchten af.

Wel vind ik dat het imago van de bloemenbranche verbeterd moet worden. Als je vertelt aan andere mensen welke opleiding je doet vinden ze dit erg leuk, maar ik moet vaak uitleggen dat het meer is dan alleen maar boeketjes maken. Waarschijnlijk kennen we ook allemaal de opmerking ‘oh heb je daar een opleiding voor nodig?’ Ik vind dat iedereen gelijk is en zo zijn eigen kwaliteiten bezit. Of je nu op het VMBO zit of op de universiteit, uiteindelijk heb je elkaar nodig om samen in de maatschappij te functioneren.

Na tijden van onderwaardering is het de hoogste tijd dat ons creatieve ambacht meer de waardering krijgt die het verdient. Het is belangrijk dat vakspecialisten hun kennis en visie meer naar buiten brengen in de vorm van storytelling. Ook merk ik dat sommige bloemisten niet de prijs durven te vragen die het product echt waard is en zichzelf daarmee weleens vergeten. We moeten de kunst van ons vak beter gaan promoten, zodat mensen snappen wat we allemaal kunnen, doen en weten. Zo gaan de mensen de waarde van het vak inzien.  Als we dit met zijn allen aanpakken kunnen we ons vak naar een heel ander level tillen!

Lisa Meenk

Lisa Meenk

Leeftijd: 20 jaar

Opleiding: Ad bloemierkunst op Aeres Hogeschool in Wageningen

Stage: Bloemenservice Nederland

Werk: Op zaterdagen bij De Iris

Favoriete bloem: Delphinium völkerfrieden, blauwe Anemoon, seizoensbloemen

Ik heb gekozen voor het bloemenvak, omdat…
Ik op de middelbare school voor het eerst in aanraking kwam met bloemen en ik een snuffelstage heb gedaan bij bloemenwinkel de Iris. Vorig jaar heb ik mijn diploma gehaald op het MBO Bloem & Design in Naaldwijk. Nu zoek ik verdieping op het HBO om mezelf nog verder te ontwikkelen. Het grappige is dat ik nu op zaterdag werk bij De Iris waar ik ooit begon met mijn snuffelstage!

Instagram: lisameenk

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster