Vorige

Ik mis de wisselwerking

Beeld
Bloem&Blad

Door de arbeidskrapte merk ik als werkgever dat de macht van de werk­nemers steeds meer gaat toenemen. Die macht vertaalt zich in een ander gedrag en andere positie van de werknemer. Vroeger, toen ik begon te werken, was ik altijd zeer nederig tegenover mijn werkgevers en als ik een keertje vrij wilde nemen, dan zocht ik een passend moment uit om al stotterend voorzichtig vrij te vragen. En ‘nee’ was dan ook een antwoord waar ik prima mee kon leven, want het kon die bepaalde dag echt niet volgens ‘de baas’. Jammer maar helaas dacht ik dan en ik ging weer vrolijk verder met mijn werk.

Tegenwoordig krijg je als werkgever van personeel niet eens meer de vraag, maar een mededeling  dat ze bepaalde dagen niet aanwezig zullen zijn. Bijvoorbeeld omdat er iets in de privésfeer aan de hand is zoals een ziek kind, een afspraak bij de fysio, dierenarts of omdat er een familieweekend gepland is. Zeg daar maar eens nee op als werkgever, want de ‘goede’ sfeer slaat meteen om. De werknemers zijn veel mondiger geworden en dat is best prima, maar ik mis zo vaak de wissel­werking tussen werkgever en werknemer. Het zou toch prachtig zijn als je elkaar steevast zou helpen door een keertje extra te werken of een dag te ruilen? Als tegenprestatie mag de werkgever ook weleens makkelijker zijn door bijvoorbeeld vrij te geven wanneer het eigenlijk niet goed uit komt. Helaas zie ik deze wisselwerking steeds meer verdwijnen.

Het is gewoon een feit dat we met z’n allen heel erg met onszelf bezig zijn, zowel werkgever als werknemer. We vinden alles helemaal goed, vooral als het ónszelf goed uitkomt. Maar als het niet goed uitkomt, worden we snel boos en geïrriteerd. 

Als positief ingestelde ondernemer zie ik deze ontwikkeling weer als een uit­daging en ga ermee aan de slag. En als mijn werknemers nu precies gaan doen wat ik van ze verlang en vrij nemen wanneer het mij uitkomt, dan moet het toch helemaal goed komen?

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster