Vorige

Hoe lang kunnen criticasters nog langs de zijlijn blijven staan?

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Het is alweer even geleden dat we volop discussieerden over de noodzaak van registratie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en van certificering. Coronaperikelen, de oorlog in Oekraïne en daarmee de oplopende energieprijzen en hoge inflatie, maken dat het onderwerp duurzaamheid wat meer naar de achtergrond is verdwenen. Logisch, maar niet terecht.

Om toegang te houden tot de marktplaatsen van Royal FloraHolland (RFH) moesten kwekers gaan registeren en niet veel later een duurzaamheidscertificaat kunnen overleggen. “Waarom kwekers opzadelen met extra administratieve handelingen en kosten als de handel er toch niet naar vraagt”, luidde de kritiek op de directie van RFH én op de handelshuizen.

De verplichting voor aanvoerders bestaat nog steeds, maar handhaving hierop door RFH vindt voorlopig niet plaats. Gevolg is dat er nog steeds een grote groep kwekers is die afwacht.

De vraag is hoelang de criticasters nog langs de zijlijn kunnen blijven staan. Steeds vaker worden handelaren geconfronteerd met de vraag van hun afnemers om inzichtelijk te maken hoe producten geproduceerd zijn en waar dat heeft plaatsgevonden.

‘Steeds meer inkopers worden afgerekend

op de hoeveelheid duurzaam geproduceerd product’

Registeren en certificeren is daarbij het vertrekpunt. Eisen van onze klanten en wetgeving vanuit Brussel en Den Haag maken dat afwachten niet lang meer mogelijk is. We moeten voldoen aan de eisen van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, invulling geven aan Due Dilligence met een Code of Conduct en de Lieferkettengestz in Duitsland en bovenal de door onszelf opgelegde ambities van FSI (90% duurzame inkoop in 2025) waarmaken.

Maar dit is nog niet alles. We gaan op heel korte termijn nog een stap verder; de Company en Product footprint moeten berekend worden. Op het gebied van verpakkingen en transport moeten we het een en ander uitleggen en verbeteren. En het gebruik van turf in onze potgronden staat steeds meer ter discussie. Ga er maar aan staan.

Het benodigde inzicht begint bij deugdelijke registratie en certificering. Het is goed te zien dat steeds meer sectorgenoten zich dit realiseren. Het is ook goed om te horen dat steeds meer inkopers afgerekend worden op de hoeveelheid duurzaam geproduceerd product dat zij inkopen. Een aantal handelshuizen en kwekers neemt hierin het voortouw. Deze ‘versnellers’ zijn bereid kennis te delen. Maak daar gebruik van, want langs de zijlijn blijven staan is echt geen optie.

Matthijs Mesken,

directeur VGB.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster