Vorige

Het belang van prijsbewustwording

Beeld
Bloem & Blad

Heeft de huidige bloemist nog een toekomst? Ik denk dat met wat aanpassingen deze er zeker is! Mijn ervaringen in de bloemenwereld kan ik omschrijven als leerzaam. Je kan je eigen uitdagingen zoeken en er meer uithalen dan je misschien denkt. Veranderingen in de maatschappij en wereld zijn leerzaam maar ook zeer belangrijk. Bloemsierkunst is mijn grote passie. Er is me echter wel een groot probleem opgevallen.

Elke dag hoor ik wel een keer van klanten: ‘Oh wat zijn de bloemen duur!’ Klanten zeggen dit vaak omdat ze zich er niet bewust van zijn waarom dit het geval is. Wij, als bloemisten, willen de producten niet duurder maken dan dat ze al zijn. Het wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Een voorbeeld hiervan is de stijging van de gasprijzen.

Om klanten van deze invloeden bewust te maken is het belangrijk om hen te informeren over de oorzaken van deze prijsveranderingen. Dit kan zorgen voor begrip. Doordat dit begrip er nog niet altijd is vinden winkels het moeilijk om hun prijzen te verhogen, waardoor ze hun oude prijzen behouden. De angst om klanten te verliezen is groot. Een factor die hier ook aan bijdraagt, is het feit dat winkels de prijzen van producten niet altijd goed doorberekenen. Denk hierbij aan de arbeidskosten die bij bepaald bloemwerk komen kijken. Om de winkels draaiende te houden is het van belang om de hoge prijzen te ‘normaliseren’.

Een andere oplossing dan het verhogen van prijzen, is seizoensgebonden werken. Dit heeft als voordeel dat er minder import plaats hoeft te vinden. Ook is het duurzamer, iets waar naar gestreefd wordt door iedereen. Zo zorgen we er voor dat er minder bloemen weggegooid worden. Wat we ook zien is een stijging van andere privé kosten zoals huur, gas en benzine. In verhouding tot andere beroepen zijn de lonen in ons vak lager, dit zorgt voor een personeelstekort wat we al langer dan vandaag kennen.

Ik wil het volgende aan de nieuwe generatie bloemisten doorgeven: bloemen worden steeds duurder, maar daar moeten we ons gewoon aan aanpassen. Het is belangrijk om dit te ‘normaliseren’. Bloemen geven ons leven meer kleur en gezelligheid. Dat is belangrijk om zo te houden.

Keighley Berger

Leeftijd: 20 jaar

Opleiding: Ad bloemsierkunst

Werk/stage: Krayenhoff bloemen

Favoriete bloem: Lisianthus Grandiflorum

Ik heb gekozen voor het bloemenvak, omdat… ik toen ik 10 jaar oud was werd geïnspireerd door Romeo Sommers. Hij was bij de Intratuin een demonstratie aan het geven en ik vond het geweldig wat hij allemaal met bloemen kon maken.

Instagram: keighleyflowers

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster