Exact om half een stap ik de keuken in. Etenstijd. ’En wat staat er ditmaal op het menu? Veldsla met kappertjes? Heerlijk prikkelende cressen in allerlei exquise smaken? Een pijnboompitsalade?’ Verbaasd kijkt mijn vrouw me aan. ’Wat denk jij, je bent hier niet bij Koppert Cress hoor…’
Er is nogal wat te doen om onze lunchcultuur. Wie de vakbladen een beetje volgt weet waar ik het over heb. Jarenlang gesteggel over de vraag of je je personeel een gezonde lunch mag aanbieden zonder dat het jou of hen belastinggeld kost. Uiteindelijk is Rob Baan van Koppert Cress in het gelijk gesteld, maar het lijkt een pyrrusoverwinning omdat inmiddels de belastingregels zijn aangescherpt.
Gezond eten, er zijn maar weinig dingen die zo belangrijk worden gevonden. Bedrijfskantines weren steeds vaker de gefrituurde hap en zetten in plaats daarvan gezonde groene snacks op het dagmenu. Het is een beetje zoals bij ons thuis op verjaardagen. Schaaltjes met komkommer, paprika en snoeptomaatjes. Vanwege de hardheid der harten serveren wij overigens ook nog ongezonde dingen. Je wilt tenslotte toch visite krijgen.