Vorige

Eigenwijs type

Tekst
Beeld
Fotostudio GJ Vlekke

Onlangs was Bab Star op bezoek bij de familie van Elderen in Lijnden. Opa was van huis uit akkerbouwer, maar na de verhuizing van Aalsmeer naar Lijnden begon de familie met het kweken van zomerbloemen. Zoon Reinier ontpopte zich als een pionier en hij vond het kweken van onbekende soorten een uitdaging. Samen met zijn vrouw Irma voerde hij als eerste een blauwe Lathyrus aan op de veiling. 

Toen Reinier in contact kwam met de Sandersonia werd hij geraakt door de schoonheid van deze zeer bijzondere bloem. Kenners raadden het ten zeerste af om deze moeilijke plant als snijbloem te gaan kweken. Veel mensen hadden het waarschijnlijk direct opgegeven, maar zo zit Reinier niet in elkaar. Het motiveerde hem juist extra om met de eigenwijze Sandersoniaknolletjes aan de slag te gaan.

Zo’n knolletje moet overwinteren maar… op welke temperatuur en luchtvochtigheidsgraad moet dat? Zaken die nog niemand wist en door schade en schande geleerd moesten worden. Door de jaren heeft Reinier het product, door uit te proberen en te selecteren, sterk verbeterd.

Dubbele lengte

De eerste Sandersonia’s die Reinier kweekte, werden slechts 60 centimeter lang. Door Reiniers zoektocht naar de juiste bemesting en het beste klimaat voor de planten wist hij de lengte bijna te verdubbelend; ruim 100 centimeter is geen uitzondering. De kweker beaamt dat zijn eerste adviseurs gelijk hadden, want zijn slogan is: ‘De enige regelmaat van deze plant is zijn onregelmatigheid’. Toch is het gelukt om van een onmogelijk product een mooie exclusieve snijbloem te maken.

Zijn zoon Dirk, de derde generatie, denkt en werkt hard mee. Hij heeft een speciale pootmachine ontwikkeld, die zorgt voor de juiste luchtigheid van de grond en mooie sleuven maakt waarin de knolletjes worden gepoot. Door de bijzondere en vooral kwetsbare vorm van de knollen blijft het poten voorlopig handwerk. 

Eigen beheer

De familie heeft de hele cyclus in eigen beheer. Jaarlijks zaaien ze de Sandersonia uit en aan het eind van de zomer oogsten ze minuscule knolletjes die het jaar daarop weer worden gepoot. Pas na dit tweede jaar zijn de knolletjes groot genoeg om na de overwintering een goede kwaliteit snijbare Sandersonia voort te brengen. 

Begin februari begint het poten van de knollen in de kas. Honderd dagen later, rond 20 april, worden de eerste bloemen geoogst. Vanaf juni tot en met augustus komen ze van buiten en de laatste komen weer uit de kas.

Verzorgingstips

Worden de bloemen met zorg behandeld, dan hebben ze een houdbaarheid van tien dagen. Wist u dat Sandersonia een windbestuiver is? Als de bloem bevrucht is, verkleurt deze naar bruin.

•          Ververs regelmatig het water in de vaas

•          Voeg snijbloemenvoeding of een beetje suiker toe

•          Verwijder de bevruchte bruine bloemen, er blijven knopjes open komen

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster