Vorige

Een stagedag in Japan

Beeld
Keighley Berger, Redactie Bloem&Blad

Ohayo gozaimasu! Dit is het eerste wat iedereen tegen elkaar zegt als je binnenkomt op het bedrijf. Het betekent: Goedemorgen! Ik werkte op verschillende locaties van de winkel U.Goto florist, maar vooral in de hoofdwinkel in Roppongi en het Imperial Hotel in Tokyo. Het werken in de winkel is grotendeels hetzelfde als in Nederland, maar er zijn wel een aantal verschillen.

De hoofdwinkel

In de hoofdwinkel beginnen we de dag met bloemen aansnijden en in een schone vaas met vers water zetten. De nieuwe bloemen komen elke maandag, woensdag en vrijdag. De nieuwe planten komen elke dinsdag en zaterdag. Toen ik stageliep in Japan verbaasde ik mij over hoe de bloemen worden verwerkt wanneer deze nieuw binnenkomen. Sommige bloemen worden namelijk in kokend water gezet, zodat de lucht uit de stelen gaat. De bloemen hebben namelijk heel lang droog gelegen. Houten stelen worden ingeknipt of met een hamer aan de onderkant een beetje kapotgeslagen. Bij bijvoorbeeld orchideeën worden de stelen verbrand met een gasbrander. Naarmate ik er langer werkte, hoe normaler ik het vond.

Zodra de bloemen allemaal in de winkel stonden, begonnen we met het maken van bestellingen. Vaak zijn het boeketten of éénzijdige arrangementen in manden. Soms maakte ik ook arrangementen voor de winkel zelf. Elke vrijdag wordt er een Instagram live video gestart om de nieuwe verse producten te laten zien en twee keer per maand geven ze een demonstratie. Ik was er tijdens een heel bijzondere periode, want ik mocht veel dingen doen voor kerst. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook demonstraties gegeven en daarnaast vierde we het 130 jarig bestaan van U.Goto florist.

Imperial Hotel

In het Imperial Hotel begon de dag heel anders. Ik mocht direct mee naar de bruidslocatie om daar alles aan te kleden of ik kon gelijk beginnen met bloemwerk maken. De hele dag was ik bezig met het voorbereiden van bruiloften, de bruiloft aankleden of juist de bruiloft opruimen. Dit was soms best chaotisch, maar wel leuk om mee te maken. Ik heb echt genoten van alle bruiloften die ik heb kunnen maken. Het opruimen van een bruiloft was ook heel interessant. Het bloemwerk dat je had gemaakt werd weer uit elkaar gehaald en van de bloemen maakte je dan kleine boeketjes die worden gegeven aan de bezoekers van de bruiloft. De ene keer hadden we vijf of zes bruiloften op één dag, maar soms was het ook dat we er tien à twaalf op één dag hadden. Dit was voornamelijk in het weekend.

Overeenkomsten en verschillen met Nederland

Veel bloemen die in Japan worden gebruikt, verkopen wij ook in Nederland in de winkel. Er waren bloemen die ik zelf nog nooit had gezien, bijvoorbeeld hele grote heliconia’s of strelizia’s, grootbloemige Ranonkels en Eustoma’s met lange stelen. Nog een verschil met Nederland zijn de hogere prijzen van de bloemen en planten. In Japan maken winkels ook nog displays voor de etalage. Ik heb samen met een paar andere collega’s een etalage gemaakt in het thema ‘kerst’, waarbij er een zelfgemaakte arrenslee, kerstman, pakjes en rendieren zijn geplaatst. In Nederland gebeurt dit bijna niet meer. Het is wel normaal om de winkel aan te kleden in kerst, maar de etalage is meestal om de producten van de winkel te laten zien.

Een ander verschil met Nederland is het maken van bloemstukken en het inpakken van boeketten. Over het algemeen zijn bloemstukken in Japan heel klassiek. Terwijl het in Nederland nu populair is om veldboeketten te verkopen. Het inpakken gebeurt in Japan ook met veel papier, folie en lint. In Nederland is het gebruikelijk om te kiezen tussen papier of folie en daarnaast niet al te veel lint te gebruiken. Verder is het werk in een bloemenwinkel redelijk te vergelijken met elkaar.

Ik heb echt heel erg genoten van mijn stageperiode en ben blij dat ik veel heb kunnen leren. Op het einde van de dag, na hard gewerkt te hebben, zeiden mijn collega’s en ik tegen elkaar ‘Otsukaresama deshita’ of te wel ‘Dankjewel voor je harde werk vandaag’.

Drie keer schrijft Keighley een column over haar bloemen-ervaring in Japan. Dit was de tweede. De volgende volgt over twee weken. Benieuwd? Houd onze website in de gaten! Wil je de vorige column nog teruglezen? Klik dan hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster