Vorige

‘Een inferno, dit loopt helemaal fout’

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Ik lig te soezen op de bank. Het is 19:20 uur, vrije avond voor de boeg. Onze jongste zoon komt de kamer in, hij heeft straks een vergadering. ‘Rik zegt dat er brand is achter de kas!’ Ik schrik op. Toch niet weer?

We rennen naar de badkamer boven. We zien de vier loodsen van vroeger EGO Potgrond, nu een camperstalling. En inderdaad, er hangt rook boven. We bellen 112. Luttele seconden later zien we vuur door het dak komen. De zonnepanelen vatten vlam. Het is inmiddels 19:23. In een paar minuten tijd zien we het vuur en de rook toenemen tot New Kidsachtige proporties. Na vijf minuten staan er twee loodsen voor de helft in lichterlaaie. Het komt onze kant op! Ik voel mijn knieën knikken. Wat nu?

Dertien jaar geleden was het daar ook raak. Turfmolm lag te broeien met uitslaande brand tot gevolg. Stonden we onze kas aan de buitenkant nat te houden met een pisstraaltje omdat de brandweer geen bluswater op die plek kon krijgen. Maar dit! Onbegonnen werk! Ik ren de trap af en vlieg naar de schuur. De kas in. Als ik halverwege het middenpad ben hoor ik achteraan de ruiten al knappen en vallen. Ik zie een oranjerode gloed en ik voel de warmte. Terug, terug! Dit loopt helemaal fout!

‘Ik zie het even niet meer zitten’

Ik bel mijn neef. ‘De schermen moeten open! En de ramen dicht!’ We zetten de regenleiding in de kantvakken aan om te koelen. Helpt het? Geen idee, maar dan doe je tenminste iets! Inmiddels staat de weg vol met kijkers. De politie arriveert. De brandweer. En de geschiedenis herhaalt zich. Bluswater moet van 3 kilometer verderop komen. Het duurt een uur! En dat terwijl er achter de kas een inferno plaatsvindt met ontploffende gasflessen. Ik zie het even niet meer zitten.

De volgende dag nemen we de schade op. We tellen zomaar 700 kapotte ruiten. Twee derde van de achtergevel is eruit. Dekruiten liggen in het gewas. Maar het brandvertragende scherm heeft het gehouden! Alleen smeltplekken. We tellen onze zegeningen.

Dit was de tweede keer. En de laatste. Ik wil een groter meer achter ons. Vol met bluswater.

Kees van Egmond,

Lees hier meer columns van Kees.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster