Vorige

De tijd dringt

Beeld
Bloem&Blad

Op mijn vrije dag ging ik een rondje lopen door de stad en had er een stevig tempo in. Ik passeerde links en rechts verschillende mensen. Op bepaalde plekken moest ik mijn snelle wandeltempo behoorlijk verminderen aangezien er te weinig ruimte was om mensen in te halen, die met een slakkengang wandelden. Enige irritatie begon bij mij op de borrelen.

Ondertussen zag ik de leegstand van winkels en verbaasde ik me over winkels die er nog wel zitten, hoe ze bestaansrecht hebben. Ik had inmiddels behoorlijk trek gekregen en trakteerde mezelf op een warm broodje bij een bakker. Na even wachten mocht ik bestellen en er werd mij vriendelijk gezegd dat het minimaal vijf minuten kon gaan duren. Geen probleem, ik had tijd. Terwijl ik aan het wachten was, had ik perfect zicht op een bloemenwinkel en kon toekijken hoe andere bloemisten aan het werk waren. Met mijn kritische ogen scande ik de winkel en zag een dame op haar slippertjes een boeket maken. Wat ging dat langzaam. Pffff… Steeltje voor steeltje kreeg elke bloem een plaatsje in het boeket. Ojee, een klant vroeg wat en het boeket werd terzijde gelegd.

Al etend bleef ik op het bankje zitten, want ik was wel benieuwd hoe het boeket zou worden. Ondertussen was het weer opgepakt en ging de bloemist vrolijk verder. Een collega vroeg haar wat en d’r handen stonden meteen weer stil. Blijkbaar was het toen theetijd, want een bakkie thee en een koekje werden neergezet en het boeket lag weer op het werkblad. Het was nog niet af, terwijl ik daar al ruim twintig minuten zat te gluren. Ik werd gek en ben maar naar huis gesprint.

Helaas zijn dit geen incidenten, maar kom je dit in steeds meer bedrijfstakken tegen. Er moet echt veel sneller en efficiënter gewerkt worden, want anders is het snel afgelopen met onze (mooie) bloemenbranche. Noem mij een zeiker, maar het aantal bloemenwinkels zie ik elke week afnemen. En wil je een bloemenwinkel overnemen, dan kun je morgen gelijk beginnen. Tempo en kwaliteit zijn de sleutel tot succes, want kundig  personeel is schaars, met minder mensen moeten we veel meer doen. Dus snel weer aan het werk allemaal!

P.S. Ik ga even bijkomen op vakantie.

Jan van der Horst, bloemenenplantenbeurs.nl

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster