Vorige

Buitenlandse stage in Japan

Beeld
Keighley Berger, Redactie Bloem&Blad

Konnichiwa. Dat was het eerste Japanse woord dat ik gebruikte toen ik op buitenlandse stage ging naar Japan. Het betekent ‘Goedendag’. De Aziatische cultuur sprak mij al aan sinds ik elf jaar oud was. Ik droomde ervan om ooit naar Japan te gaan. Deze droom heb ik waar kunnen maken! De interesse begon allemaal met Anime en Manga. Ook de bloemsierkunst Ikebana spreekt mij erg aan. Het is heel interessant om te zien hoe bloemwerk een achterliggend verhaal kan hebben, waar mensen heel lang over na hebben gedacht en om te zien hoe zij het uiteindelijk vormgeven. Ikebana betekent letterlijk ‘levende bloem’. Een andere benaming voor Ikebana is Kado en dit betekent ‘de weg van de bloemen’.

Toen ik het vliegtuig uitstapte kreeg ik direct een overweldigend gevoel: ‘Ik ben in Japan! Wow!’ Ik voelde me gelijk thuis, al was het openbaar vervoer wel even wennen. Het is heel anders vergeleken met Nederland. De eerste ontmoeting met het stagebedrijf vond ik spannend. Normaal in Nederland ga ik even langs het bedrijf om te kijken of dit een juiste plek voor mij zal zijn. Als je naar de andere kant van de wereld gaat kan dit natuurlijk niet. Maar de eerste ontmoeting was goed en de volgende dag ben ik gelijk meegegaan naar één van de grootste beurzen in Tokyo om inkopen te doen voor het bedrijf.

Drie maanden lang heb ik stage gelopen bij U.Goto florist in Tokyo. Ik heb veel mogen doen voor de winkel en daarnaast veel uitstapjes gehad. Ik ben bijvoorbeeld naar de bloemen- en plantenveiling geweest, wat vergelijkbaar is met Nederland. Ook heb ik bloemwerk op locatie mogen maken bij onder andere een modeontwerpster en een duur Italiaans café. In mijn laatste maand ben ik nog meegegaan naar Euphorbia pulcherrima kwekers. Dit was ook heel interessant! Naast de hoofdwinkel waar ik werkte in Roppongi heeft dit bedrijf ook nog vier andere locaties, twee in Shinjuku en twee in Tokyo. In het weekend hielp ik meestal in Tokyo in het Imperial Hotel met het maken van bruidswerk. Dit was een van de leukste dingen om te mogen doen. Ook het maken van de kerstetalage vond ik heel leuk om te doen. Voor het nieuwe jaar heb ik meegeholpen om konijnen te maken voor in de etalage. Dit jaar is het in Japan het jaar van het konijn. Het was echt interessant om met een andere blik te kijken naar bloemenwinkels en etalages.

Imperial hotel Tokyo

Ik had verschillende leerdoelen voor Japan, die waren als volgt: bruidswerk maken voor grote bruiloften, de Japanse cultuur verder ontdekken, te weten komen hoe een bloemist in Japan te werk gaat, Ikebana bekijken en als laatste de Japanse taal een beetje leren kennen. Voordat je op buitenlandstage gaat moet je nog wel eerst wat dingen regelen of uitzoeken, bijvoorbeeld: hoe werkt het openbaar vervoer, een slaapplek, vliegtickets, reisverzekering en een visum (buiten de EU is een visum nodig).

Als je de kans krijgt om op buitenlandstage te gaan dan zal ik je adviseren om het te doen. Dit niet alleen om een bredere kennis te ontwikkelen in het bloemenvak, maar ook je zelfkennis wordt er beter van. Daarnaast word je veel zelfstandiger en bewuster van je keuzes.

Toen ik afscheid ging nemen van mijn Japanse collega’s eindigde ik met: ‘Mata ne!’ of te wel ‘tot de volgende keer!’

Keighley Berger

Keighley Berger

Leeftijd: 20 jaar

Opleiding: HBO AD Bloemsierkunst

Werk: Krayenhoff bloemen Nijmegen

Favoriete bloem: Eustoma Grandiflorum (Lisianthus)  

Instagram: keighleyflowers

Drie keer schrijft Keighley een column over haar bloemen-ervaring in Japan. Dit was de eerste. De volgende volgt over twee weken. Benieuwd? Houd onze website in de gaten!

Ben jij een jonge bloemist en lijkt het jou leuk om net als Keighley, onder begeleiding van onze redactie, te schrijven over je belevenissen in het bloemenvak? Stuur dan een e-mail naar n.koelewijn@hortipoint.nl!

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster