Vorige

Arne Bac, sectorspecialist Rabobank:

Beheersbaar, maar nog geen wind de rug

Tekst
Beeld
Joef Sleegers

Beheersbaar is naar mijn mening in één woord de beste duiding van de actuele situatie in de glastuinbouw. In mijn beleving is dat een betere situatie dan een jaar geleden, waar we nog spraken over een ’zorgelijke situatie’.  Wat dat betreft is het tij zeker ten positieve gekeerd, maar zijn we nog niet op het moment gekomen dat het sein ’wind in de rug’ gegeven kan worden. Maar ja, we houden graag wat te wensen over toch?

Net als velen van jullie volg ik met belangstelling de ontwikkeling van de energieprijzen. De daling lijkt wat gestopt, toch zijn de prijzen substantieel lager dan een paar maanden geleden, met behoud van een gezonde sparkspread die zorgt voor een acceptabele warmteprijs. Als je een WKK hebt en de opgewekte elektra niet zelf nodig hebt uiteraard. Collega columnist Kees van Egmond schreef recent over de olifant in de ’elephant in the room’ die WKK heet. Een terechte opmerking of de WKK niet met het badwater is weggegooid voordat waterstof medio 2030 in voldoende mate beschikbaar is. We zullen zien.  

Deze week mocht ik op bezoek bij één van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs die actief is met Warmte Koude Opslag (WKO). Ik moet eerlijk bekennen, ik ben onder de indruk van de mogelijkheden die deze techniek de sector kan bieden. De kas als zonnecollector. Daardoor terecht dat er dit jaar SDE-subsidie voor WKO is ingeruimd. Het vakblad Bloemisterij heeft er afgelopen week eveneens over geschreven. Een constructief artikel dat mijn gevoel bevestigd. 

Wat dat betreft geven bestaande en nieuwe innovaties de sector een goede impuls. Een periode van ’op de centen letten’ heeft de innovatiekracht en het toekomstgericht investeren van de sector een extra zet gegeven. Ik heb geen enkele reden om te verwachten dat dit in 2023 op een lager niveau komt. 

Aan de marktkant is de sierteelt best voortvarend gestart. De lagere volumes zorgen voor goede prijzen. Dit in combinatie met de eerder genoemde dalende energieprijzen zien we een deel van onze klanten weer versneld hun teelten opstarten of meer warmte dan wel licht geven om de productie te stimuleren. De consumentenvraag is ondanks de inflatie in de Eurozone nog steeds op niveau. Of de vraag ook het extra aanbod aan kan blijft nog afwachten, maar de eerste maand van dit jaar is zeker op een goed niveau al weggegaan.

Aan de beleidsmatige kant doet de sector ook lekker mee in de BV Nederland. In de onderhandelingen over een landbouwakkoord is een aparte tafel ingericht voor de (glas)tuinbouw. Dat laat zien dat de sector ook daarin meetelt. 

Mijn conclusie zo aan de start van het nieuwe jaar: Veel ondernemers weten goed om te gaan met de nieuwe situatie van hogere energieprijzen. Er ontstaan weer kansen en de situatie is nu in 2023 zeker beheersbaar. Toch wel een prettig vertrekpunt nu de eerste maand van het nieuwe jaar alweer bijna geschiedenis is. 

Arne Bac, sectorspecialist Rabobank

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster