In 2027 moet Nederland aan de Kaderrichtlijn Water voldoen. Dat is een van de redenen waarom er veel onderzoek is naar teelten uit de grond. Voor sommige gewassen is dat al jaren een succes. In andere gewassen gaat het maar moeizaam, omdat het teelttechnische problemen oplevert of omdat het economisch niet uit kan. Een stand van zaken.
Sommige teelten zijn al jaren uit de grond. De rozenteelt ging al vanaf de jaren tachtig over op substraat, en rond de eeuwwisseling stond er vrijwel geen roos meer in de grond. De gerbera heeft ongeveer dezelfde geschiedenis. Sommige andere teelten zijn al net zo lang aan experimenteren, maar hebben de grote stap nog niet kunnen zetten. Toch is het telen uit de grond actueler dan ooit. Aanleiding is de Kaderrichtlijn Water, waar Nederland in 2027 aan moet voldoen. Dan moet de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar een minimum worden teruggebracht. Grondteelten vormen de belangrijkste route voor deze stoffen naar het milieu, berekende WUR Glastuinbouw.
Kunnen alle teelten die nu in de grond zijn, wel uit de grond? „Teelttechnisch zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen”, zegt Frank Kempkes, die bij WUR Glastuinbouw onderzoek doet in de Demokas 2030, waar emissieloze teeltsystemen worden getest.