Toen Wilco Hofman was er helemaal klaar mee om ’s avonds op zijn bedrijf LS Santini in Bleiswijk zwetend in een spuitmasker twee keer per week gewasbeschermingsbespuitingen uit te voeren. „Alle chemie werd aan de kant geschoven en werd er overgestapt op ’zachtere’, groenere middelen inclusief biologische bestrijding. En ben ik op zoek gegaan naar een weerbaardere manier van telen.”
Acht jaar geleden kwam de teler uit Bleiswijk niet meer van zijn tripsprobleem in zijn santini’s af. Hij besloot toen om zijn teelt rigoureus anders aan te pakken. Jaren volgden waarin de santiniteler essentiële kennis opdeed van plantfysiologische processen, bodemchemie en bodembiologie. Onder meer via plantsapanalyses. „Als je weet wat in de plant zit, weet je wat die kan opnemen. Hierop is te sturen. En dat niet alleen. Door de analyses heb ik kennis opgebouwd van chemische processen. Je leert welke nutriënten het gewas wenst en welk vorm het geschiktst is voor opname.”
Met een omweg is Hofman inmiddels gekomen tot een weerbaar systeem. „Minimaal stomen, minimale inzet bodemfungiciden en stoppen met kunstmest heeft wel wat voeten in de aarde gehad.”