Wat eerst gewoon abrikozen zijn, kan zomaar veranderen in een bijzondere compositie. Het geheime ingrediënt? Verwondering, zegt meesterbinder en docent Erik van Heijst. Voor zijn werk zit hij veel in Azië, waar hij lesgeeft in Nederlandse bloemsierkunst: ‘Ik gebruik graag een oude Aziatische steekmethode, met gras.’
Erik van Heijst (62) is de vakman van de Aeres hogeschool vakgroep. Hij heeft jarenlang als bloemist gewerkt. Toen hij op de havo zat, startte zijn vader een winkel in Hoogeloon waar ook bloemen en planten verkocht werden. Erik wilde eigenlijk scheikunde gaan studeren. Dit veranderde toen zijn vader wilde leren om bloemwerk te maken en zijn moeder opperde dat Erik hem kon vergezellen tijdens zijn opleiding. ‘Ik ben als autovulling meegegaan. Mijn vader en ik zaten samen in de klas, zelfs naast elkaar.’
Erik had de smaak te pakken en is verder gaan leren. Intussen werkte hij in de bloemenwinkel van zijn ouders. ‘In de winkel leerde ik veel bij. Toen al gebruikte ik veel materiaal uit eigen tuin.’ Na wat aanmoediging van een docent begon hij zijn eigen bloemenwinkel ’t Haopers bloemenhuukske, dat later na het behalen van de titel meesterbinder veranderde in ‘Erik van Heijst Bloemsierkunstenaar’.