Een tekort aan werknemers speelt niet alleen in Nederland, maar in alle Westerse landen. De oplossing ligt voor een deel in mechanisering van de arbeid. Machinebouwers die op de IFTF stonden beleven dan ook gouden tijden met uitpuilende orderportefeuilles. Ironisch genoeg hebben ze zelf ook te maken met een schaarste aan technisch personeel.
Groot-Brittannië kampt na brexit met een enorm personeelstekort, onder meer bij boeketmakers. Oost-Europeanen hebben weinig zin in het gedoe met visa. „In de laatste tien maanden hebben we in Engeland meer boeketmachines verkocht dan in de drie jaar ervoor”, zegt Antonio dos Santos, salesmanager bij Havatec. „Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar brexit is het beste wat ons is overkomen. Een Britse klant heeft bijvoorbeeld twee boeketmachines besteld zonder ze te zien, met het idee om na een half jaar eventueel twee bij te bestellen. Die order kwam echter al na zes weken.”
„De terugverdientijd doet er in feite niet meer toe”, merkt Bjorn Bierman, sales manager bij Bercomex. „De belangrijkste vraag voor klanten is: hoeveel werknemers kan ik uitsparen? Want de machine is essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf.”
Brexit heeft er ook toe geleid dat importbloemen in Engeland duurder zijn geworden, en dat het moeilijker is om aan personeel te komen. „Dat biedt kansen aan lokale producenten”, stelt Tim Briercliffe, secretaris van internationale telersvereniging AIPH. „Deze familiebedrijven kunnen echter moeilijk investeren in mechanisering omdat ze klein zijn en een breed scala aan soorten hebben.”