Tijdens de bankencrisis van 2008 werden veel glastuinbouwbedrijven te koop gezet. Op dit moment is dat nauwelijks het geval. Bob van Bruggen, makelaar bij Vollebregt Barten, merkt dat de tendens positief is. „Er is veel ambitie en positiviteit, en er is voldoende geld in de markt. De vraag naar toekomstbestendige bedrijven is hoger dan het aanbod en er wordt weer nagedacht over nieuwbouw. Tuinders die willen stoppen gaan vaak het gesprek aan met naastgelegen kwekers of zoeken naar alternatieven zoals verpachten, zodat ze in het huis kunnen blijven wonen. Dus er staat weinig te koop.”
Vorig jaar oktober is de verkoop van bedrijven even stil gevallen, weet van René van Kester, makelaar bij AAB NL. „Dat heeft een maand of twee geduurd. Al snel herpakte de markt zich mede omdat er ook kansen ontstonden door de verkoop van gasposities en de goede productprijzen. Heel 2023 laat een stabiel beeld zien op de onroerend goed markt.”
Hier en daar is men overgeschakeld op een minder energie-intensief gewas. De meeste ondernemers hebben het echter opgelost binnen hun eigen teelt, zegt Van Bruggen.„Ze zijn veerkrachtig en schuiven met de teeltplanning.” Dat wordt bevestigd door een rapport van WEcR over de gevolgen van de hogere energieprijzen op de glastuinbouw tussen medio 2021 en 2023. In die periode is het energieverbruik in de glastuinbouw met 30% gedaald. ’Veel telers zijn kouder gestart, of zijn minder gaan belichten. Ze hebben ledlampen opgehangen en zijn meer met de seizoenen mee gaan belichten’, meldt het rapport.