Van de 15 sierteeltveredelaars die initieel interesse hadden, zijn er uiteindelijk 10 gestart met biotoetsen ontwikkelen via het Centrum voor Biotoetsen. De meeste veredelaars kijken vooralsnog de kat uit de boom. „Zij moeten gaan inzien dat de duurzame sierteelt op een hoger plan tillen ook voor hen van belang is en profijt biedt”, aldus hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring.
De meeste urgentie bij het duurzaam telen van sierteeltproducten ligt in het ontwikkelen van resistente rassen en de daarvoor benodigde biotoetsen die de veredelingsbedrijven kunnen gebruiken in hun selectieproces. Dit is de belangrijkste conclusie van de position paper Next LevelSierteeltveredeling uit 2017.
De circa vijftig tot zestig Nederlandse sierteeltveredelaars, van klein tot groot, onderschrijven de urgentie. Alleen durft niet iedereen in te stappen, aldus Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Om stappen te maken in de ontwikkeling van robuuste rassen is in mei het Centrum voor Biotoetsen van start gegaan.