Rabobank afficheert zich al enkele jaren als de bankier van de energietransitie. Een claim die in de land- en tuinbouw en vooral de glasteelten geen loze belofte is. Om te zien waar de sector en de individuele bedrijven staan, gaat de bank met haar grotere klanten de footprint berekenen, kondigt sectormanager tuinbouw Arne Bac aan.
Over nut en noodzaak van de energietransitie hoef je nu met geen enkele teler meer een discussie te voeren, stelt Arne Bac vast. Als sectormanager tuinbouw spreekt hij regelmatig voor groepen tuinders. „Ik stel ze dan de retorische vraag: ‘Als het gas op 17 cent was blijven hangen, was dan de energietransitie zo snel op gang gekomen als nu?’ Natuurlijk niet. Het tempo dat er nu in is gekomen, is meer prijsgedreven dan gedreven door de wil om te verduurzamen.”
Niet dat die wil tot nu toe afwezig was. De glastuinbouw liep al langer als sector voorop. Maar de investeringen die voor de energietransitie nodig zijn op de individuele bedrijven, die moeten ook wel financierbaar zijn. „En dat is in 2022 hard gegaan”, aldus Bac. „Het afgelopen jaar is nagenoeg geen nieuwbouw gefinancierd, maar eenzelfde bedrag aan financieringen als wat normaal in nieuwe kassen werd gestoken, is nu is gegaan naar led, schermen, ontvochtiging, enzovoort. Om te verduurzamen, jazeker, maar vooral om kosten te vermijden. De balans van Rabobank aan uitgezet kapitaal in de tuinbouw bleef stabiel.”