In de glastuinbouw is de teelt in de grond een belangrijke route van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar het oppervlaktewater. De virtuele lysimeter wordt gezien als beste hulpmiddel om uitspoeling tegen te gaan. Met de Kader Richtlijn Water 2027 in het vooruitzicht zou het goed zijn als alle grondtelers hiermee aan de gang gaan. Maar zover is het nog niet. Eerst moet dit model nog nauwkeuriger en gebruiksvriendelijker worden.
Dat de fysieke lysimeter niet echt handig was, daar zijn alle gebruikers het wel over eens. De grote bak die werd ingegraven om de uitspoeling te meten, was niet erg nauwkeurig, een obstakel bij de grondbewerking en verstoorde de capillaire werking. Buiten de telers in het onderzoeksproject zijn er geen gebruikers geweest, en de meeste bakken zijn al weer uitgegraven. Toch bleef de noodzaak bestaan om de watergift beter af te stemmen op de verdamping, zeker met oog op de Kader Richtlijn Water in 2027, wanneer de uitspoeling moet zijn teruggebracht tot een minimum.
De opvolger is de virtuele lysimeter, een computermodel dat is ontwikkeld door WUR Glastuinbouw in het kader van Glastuinbouw Waterproof, mede gefinancierd door Kennis in je Kas. Dit model berekent de verdamping op basis van instraling, buis et cetera. Het is geverifieerd met data van de lysimeters die nog in de grond zaten. Het is de afgelopen vier jaar ontwikkeld, maar nog niet echt opgepakt door de praktijk. Er zijn dertien telers met een aansluiting; drie of vier gebruiken het regelmatig, waaronder amaryllisteler Martin Boers.