Naast alle andere uitdagingen waar de agrarische sector voor staat, zorgt de klimaatverandering voor nog een extra set met opgaven: verdroging, wateroverlast en verzilting. Het project Zoetwaterboeren wil hierop een antwoord geven door agrariërs te ondersteunen bij de transitie naar duurzaam agrarisch waterbeheer. ‘Het begint allemaal met bewustwording.’
Iedere agrarische regio in Nederland kent zo zijn eigen uitdagingen met water. Ging het daarbij in het verleden vooral om het zo snel mogelijk lozen van overtollig water, tegenwoordig gaat het net zozeer om het vasthouden ervan zodat je het op een later moment kunt gebruiken. Verder spelen verzilting en de kwaliteit van het oppervlaktewater een belangrijke rol. Pieter Vlaar, manager business development bij Vertify, vertelt: “Lange tijd was het thema water van ondergeschikt belang in Nederland, er was immers altijd voldoende van. De laatste jaren is dat veranderd. Bij Vertify denken we al langere tijd na over de vraag hoe we water onder de aandacht kunnen brengen van de agrarische sector. Kunnen beschikken over voldoende zoet en schoon water wordt namelijk steeds meer een uitdaging. Water is het nieuwe goud.” Zo kwam dit project tot stand in de Oostpolder in Anna Paulowna. “Al snel werd duidelijk dat een brede aanpak op bedrijfsniveau belangrijk was.”