Het faillissement van een grote klant liet een groot gat achter bij Veiling Rhein-Maas. De veiling in Herongen wist dat vorig jaar echter te dichten en kwam op een nagenoeg zelfde omzet uit als een jaar eerder. Grote vraag is wanneer de Duitse veiling, die al jaren in een krap jasje zit, fysiek uitbreidt.
Een goed jaar, noemen directeuren Cees Hoekstra en Günther Esser 2024 voor Veiling Rhein-Maas (VRM). Het aantal stuks bloemen bleef wat achter, de prijs daarentegen was hoger dan een jaar eerder. Van tuin- en kamerplanten was de aanvoer iets hoger en de prijs iets lager. Al met al kwam de veiling op uit op een productomzet van €421 miljoen. Daarmee komt de Duitse veiling op ongeveer hetzelfde niveau uit als in 2023, hetgeen de directeuren tevreden stelt, zeker als je bedenkt dat de veiling een grote klant verloor door een faillissement. De klant was goed voor €10 miljoen productomzet. Het sloeg een gat in de omzet van Veiling Rhein-Maas, maar dat wist het bemiddelingsbureau (Klokservice) van de veiling te dichten door meer af te zetten aan bestaande en nieuwe klanten.
Veiling Rhein-Maas realiseert 80% van de productomzet door klanten die in Duitsland afzetten. Uitgerekend in dat land zijn economische en politieke onzekerheden. Hoekstra en Esser nuanceren de situatie in Duitsland. „De inflatie is de afgelopen maanden behoorlijk lager dan vorig jaar en ook duidelijk lager dan in Nederland. Bovendien is de Duitse economie groter dan alleen de auto-industrie. Er wonen bijna 85 miljoen mensen”, zegt Esser. „De vraag is ook waar mensen hun geld aan uitgeven als de economie zwak is. Kopen ze bloemen en planten of gaan ze met vakantie?”