De trosroos is niet per se een valentijnsbloem, maar lift wel mee op de algemeen hogere vraag naar bloemen van dit moment. Het Nederlandse aanbod daalt, terwijl het aantal geïmporteerde trosrozen groeit.
Kweker Gertjan van Seters had ’iets meer verwacht’ van de prijsvorming, maar is toch tevreden in aanloop naar Valentijn. Vorig jaar brachten Nederlandse trosrozen in februari gemiddeld 89 cent op. „Dit jaar zie je vergelijkbare prijzen”, merkt inkoper Jan Vermeer van Hoven en de Mooij op. De middenprijs van zowel de Nederlandse als import trosroos groeide afgelopen jaar naar 41 cent per stuk, ruim 26% hoger dan de 33 cent in 2020. Het aantal geïmporteerde trosrozen steeg met 4,6% naar bijna 140 miljoen stuks. Het aantal Nederlandse trosrozen daalde met 6% naar ruim 19 miljoen stuks. „Het Nederlandse aanbod is, in de trend van de afgelopen jaren, weer iets gekrompen”, zegt inkoper Gijs van Zanen van Flower Force. „Wij zijn vooral actief op Rusland en verwachten voor Vrouwendag ’flinke hozen’. De valentijnsweek is voor de trosroos niet overdreven.” Vermeer: „Diverse kwekers zetten de gaskraan een tandje lager, dat zorgt ervoor dat er minder aanbod is dan dat er vraag is.”
Fransen Roses begon in 2021 met 1 ha trosrozen in zijn kas van 4,4 ha. Hij verwacht vooral ook voor Vrouwendag grote aantallen. „Een trosroos lift goed mee op de algemene vraag naar bloemen, ook in die periode”, zegt directeur Aad Fransen. Hij zette zijn kas niet koud „We hebben minder intens, maar zeker voor trosroosbegrippen voldoende belicht. Ons jonge gewas heeft veel groeikracht, wat enorm helpt om topkwaliteit te leveren.” Ook Vermeer en Van Zanen vinden de kwaliteit in orde. Wel vinden ze de trosrozen wat dunner dan normaal. Het mag iets grover.