Het aanbod rhipsalis neemt jaarlijks iets af. Door de diversiteit in potmaten en soorten zie je dat lastig terug in de middenprijs bij Royal FloraHolland voor de gehele productgroep. Voor niches heeft de handel nog steeds geld over, maar minder dan voorheen en orders zijn kleiner.
Handelaren plaatsen nog steeds tenders voor partijen rhipsalis. Het grote verschil met voorgaande jaren is dat het heel vaak om 40 tot 60% minder stuks gaat. Productmanager Richard Venema van Smit Kwekerijen: „Wij zagen onze voorraden rhipsalis steeds iets verder oplopen. Daarom gingen we saneren in dat product. We hadden ooit 8 tot 9 soorten, de meeste in een 10,5 cm-pot. Nu voeren we alleen nog de rhipsalis cassutha in een 12 cm-pot. Die blijft.” Verkoper Jacco Huibers van Amigo Plant heeft geen rhipsalis meer in zijn aanbod. „Het product werd onvoldoende gewaardeerd, terwijl het uitgangsmateriaal relatief duur is. Dan stop je een keer met telen.”
Wouter de Ruiter van kwekerij Passieplant in Nieuwerkerk aan den IJssel is bezig aan zijn laatste seizoen als kweker. Eind juni 2025 is de kas leeg. Het sortiment rhipsalis, zo‘n 20 cultivars in diverse potmaten, gaat naar twee collegetelers. De handel is mat, vertelt De Ruiter. „Vanaf eind mei loopt het al stroef. In september zie je vaak een opleving in de vraag, maar die blijft uit.” Op de klok is ’armoe troef’ volgens De Ruiter. Hij hoort van handelaren dat er zelfs rhipsalis doordraaien of ruim onder de stekprijs van de hand gaan. Zelf veilt de teler nu kleine hoeveelheden: planten die te groot zijn om te laten staan tot januari. „Mooie handel brengt voldoende op, maar klokprijzen zijn nu ruim lager dan onze bemiddelingsprijzen. Een paar jaar geleden was het andersom.” De veranderde verhoudingen in vraag en aanbod zie je nog niet terug in de veilingmiddenprijs voor de gehele productgroep, wel de aanvoerkrimp (zietabel).