Vorige

‘Ik ben eigenlijk pas net begonnen’

Voorstelronde Talent Award: Scharissa Blomsma

Beeld
Scharissa Blomsma

Donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart vinden de voorrondes plaats van de Bloem&Blad Talent Award. Met deze wedstrijd biedt Bloem&Blad (jonge) talenten in de bloemsierkunst een podium. In aanloop naar de voorrondes stellen we de zes geselecteerde kandidaten voor. Vandaag is Scharissa Blomsma aan de beurt.

Wie ben je?

„Mijn naam is Scharissa, ik ben 16 jaar en 1ste jaars aan het Zone.college in Zwolle, ik ben eigenlijk pas net begonnen. Ik werk nu twee jaar in het bloemenvak en heb mijn passie gevonden. Eerst werkte ik op de zaterdagen en vakanties bij Anniek (Siegers van Anniek Floral Designer in Norg). Daar heb ik veel van geleerd, zoals boeketten draaien. Toen er een collega weg ging, stelde ze voor dat ik de bbl-opleiding niveau 4 zou gaan doen, zodat ik daar vier dagen kon gaan werken. Dat is gelukt.”

“Verder woon ik nog thuis met mijn moeder en broer. In mijn vrije tijd rijd ik paard, ben ik vaak creatief bezig of ben ik in de natuur te vinden. Ik vind het leuk om in de tuin bezig te zijn of plantjes te stekken. Als klein kind was ik altijd buiten te vinden, bij de paarden of in de tuin.”

Wat is de reden dat je je hebt opgegeven?

„Anniek deed altijd al aan wedstrijden mee en het leek mij ook leuk om te doen. Als ik haar stond aan te moedigen, dacht ik: dat wil ik later ook graag. Anniek zei me dat ze spijt had dat ze niet jonger begonnen is.”

“Toen mijn vader ziek werd en in het ziekenhuis lag, zei ik dat het me leuk leek om me in te schrijven voor de Talent Award, maar dat ik mezelf nog te jong vond. Mijn vader zei toen: ‘Als je het niet probeert, dan lukt het nooit.’ Op zijn sterfbed zei hij dat ik het moest doen. Nu ben ik hartstikke blij dat ik me opgegeven heb.”

Wat kun je vertellen over je ingestuurde bloemwerk?

„Het eerste bloemwerk is een rouwstuk voor mijn vader. Dit heb ik met hem besproken en hij vond het een goed idee. In mijn hoofd zat al dat ik zijn oude kapotte mountainbike wilde gebruiken als frame op de kist. De fiets stort in het bloemwerk. Ik heb het persoonlijke gecombineerd met chrysanten – zijn geboortebloemen – en vrolijke kleuren. Ik heb veel kleur en veldbloemen gebruikt omdat hij van de natuur hield en veel buiten aan het fietsen was. Mensen zeiden dat het stuk echt Erik/ papa was.”

„Dit parallel waaierboeket heb ik helemaal zelf gemaakt, ook de constructie. Wat ik daar tof aan vind, is dat ik met afvalhout een frame heb gemaakt en daarin verse bloemen heb gestoken. Ineens is het dan een mooi boeket. Je ziet er echt mijn schets aan af. Ik ben niet zo heel goed in tekenen, maar op school vinden ze het belangrijk dat je een schets maakt. Vaak heb ik een idee in mijn hoofd en dat kan ik aan anderen uitleggen door middel van een tekening. Ik ben hier trots op.”

„Het inleveren was rond kerst, dus vond ik het leuk om een kerstarrangement maken. Ik heb een stalen frame in de vorm van een driehoek, een soort kerstboom, gebruikt. Daaromheen heb ik touw gespind en aan een kant dennengroen verwerkt om een mooi lijnenspel te krijgen. Het is een eenvoudig en mooi arrangement geworden.”

Hoe ben je in het bloemenvak terecht gekomen?

„Het begon op de middelbare school met het keuzevak bloem. Dat was bij meneer Scholten, een leuke vent, maar ik vond zijn ideeën soms ouderwets en daarom gaf ik een eigen draai aan de opdrachten. Ik was toen twaalf.”

„Op mijn 14de ben ik gaan kijken voor een snuffelstage. Ik kwam bij Anniek terecht en zag wat het vak te bieden had en dacht: dit wil ik. Op school had ik al stages gedaan in de zorg en paarden. Ik twijfelde nog even tussen de zorg en bloemen, omdat ik graag mensen wil helpen. Ik neigde al wel naar de bloemen, omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, maar het vak is onzeker. Mijn zorgstage vond ik niet zo leuk en van bloemen word ik gelukkig. Dus heb ik voor de bloemen gekozen.”

„Nu heb ik een vorm gevonden in het bloemwerk waarmee ik ook mensen kan helpen, zonder dat ik het mee naar huis neem. Ik vind zowel rouw-als trouwwerk leuk om te maken. Op een blije dag kun je iemand gelukkig maken en een verdrietige dag kan wat luchtiger worden met bloemen.”

Hoe kijk je naar je toekomst in het vak?

„Ik hoop dat ik gave opdrachten mag gaan doen later en dat ik aan wedstrijden kan meedoen. Ik wil graag gaan freelancen. Ik vind het heel leuk om in de winkel te staan, want dan heb je ook wat zekerheid. Toch heb ik altijd gezegd dat ik wel een bedrijfje wil, maar dan als freelancer. Als ik gevraagd wordt voor iets tofs, wil ik ook weg kunnen.”

Vakblad voor de Bloemisterij 0, 2021

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster