Vorige

‘Klasgenoten vinden dit echt iets voor mij!’

Voorstelronde Talent Award: Carla Bouwland

Beeld
Carla Bouwland

Donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart vinden de voorrondes plaats van de Bloem&Blad Talent Award. Met deze wedstrijd biedt Bloem&Blad (jonge) talenten in de bloemsierkunst een podium.In aanloop naar de voorrondes stellen we de zes geselecteerde kandidaten voor. Vandaag is Carla Bouwland aan de beurt.

Wie ben je?

„Ik ben Carla Bouwland (55) en ben al mijn leven lang werkzaam in de zorg en doe dat nog steeds. Ik heb een diepgaande passie voor bloemen. Eigenlijk ben ik al vanaf mijn jeugd met mijn moeder met bloemen bezig geweest, hobbymatig dan. In coronatijd ben ik bij Birgit Davids (Floral Academy) begonnen aan een weekendopleiding. Toen had ik daar tijd voor en het was een leuke afleiding.”

„Ik ben ook moeder van twee kinderen die nog thuis wonen. Ik ben getrouwd met mijn steun en toeverlaat en ik vind te veel dingen leuk. Ik wandel graag, we hebben honden waar we mee op pad gaan en we houden van koken. We zijn echte levensgenieters.”

Wat is de reden dat je je hebt opgegeven?

„Ik vind wedstrijden leuk vanwege de uitdaging, omdat je een breder publiek treft en je iets onder tijdsdruk moet maken. Op school weet ik van tevoren wat ik moet maken en wordt alles aangereikt, tijdens een wedstrijd is dat niet zo en kan ik echt creatief zijn. Klasgenoten hebben me gestimuleerd om me op te geven. Ze zeiden: ‘Dit kun jij.”

Wat kun je vertellen over je ingestuurde bloemwerk?

„Dit plantaardige sieraad is een van de eerste werken van mijn vervolgopleiding. Bij deze opdracht moesten we op de kleurstelling letten en het sieraad moest draagbaar zijn. Ik heb met vilt gewerkt zodat het fijn is om te dragen. De ketting is strak geworden, ziet er natuurlijk uit en is toch verfijnd ondanks dat hij een groot is.”

„Voor deze opdracht moesten we een stilleven kiezen en namaken in bloemwerk. Ik heb met gaas gewerkt en dat royaal opgestoken en granaatappels gebruikt. Ik ben heel blij met het resultaat.”

„Mijn derde stuk is ruimtevullend en anderhalve meter hoog. Het is een object, gemaakt van een metalen bak, voorzien van verse bamboepijpen. In de stevige basis heb ik twee soorten bloemen verwerkt. Ik wilde de schoonheid van het materiaal gebruiken. Het is mooi in zijn eenvoud.”

Hoe ben je in het bloemenvak terecht gekomen?

„Met mijn moeder was ik altijd met bloemen bezig. Toen zij in 2017 overleed, verloor ik mijn maatje hierin. In mijn eentje kwam ik niet lekker op gang. Toen covid kwam, hielp dat een handje mee om de stap te zetten naar een bloemenopleiding. En als ik dan met bloemen ga werken, wil ik ook een diploma halen.”

„Sinds november 2022 ben ik gediplomeerd bloemist. Nu doe ik nog de vervolgopleiding (ADFA). Ik ben 2de jaars en hoop in november 2024 examen te doen. De opleiding tot meesterbinder lonkt ook nog. Zo lang ik het leuk vind, ga ik door.”

Hoe kijk je naar je toekomst in het vak?

„De planning is dus dat ik eind van het jaar mijn diploma heb en doorga om meesterbinder te worden. Thuis zijn we bezig met het creëren van een cursusruimte waar ik workshops ga geven. Daar wil ik ook rouw- en trouwwerk en gewoon bloemwerk op bestelling gaan maken. Op dit moment heb ik een goede mix tussen mijn werk in de zorg en de bloemen. Als er iets gaat overheersen, zie ik wel wat de tijd brengt.”

Vakblad voor de Bloemisterij 0, 2021

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster