Amaryllisteler Martin Boers gebruikt de virtuele lysimeter nu twee jaar. Twee tot drie keer per week kijkt hij naar het dashboard op de computer. „In het voorjaar werkt het model heel goed; voor de zomer moeten nog wat parameters worden aangepast.”
Om de waarden uit het model te controleren, gebruikt Boers de prikstok. Daarmee kan hij in één uur zijn hele bedrijf van 2,5 ha nalopen en weet hij precies hoe het ervoor staat. „Soms zegt de lysimeter bijvoorbeeld dat de grond vrij nat is, terwijl uit mijn eigen meting blijkt dat dat niet zo is. Dan geef ik extra water. Het model geeft wel een goede indicatie. Afhankelijk van factoren als instraling en temperatuur kan ik goed inschatten of ik meer of minder water moet geven.”
De virtuele lysimeter is best gebruiksvriendelijk; met een paar uur uitleg is er een begin te maken, meent Boers. „Sinds ik er gebruik van maak, ben ik bewuster naar mijn watergift gaan kijken. Dan zie ik bijvoorbeeld wanneer het geen zin heeft om water te geven, want dan spoelt het zo door de diepste laag heen. Het stikstofgehalte in de drain is bijzonder laag, wat aangeeft dat er geen grote uitspoeling is. Maar ik kan er niet voor 100% op vertrouwen.”