De glastuinbouw was al aan het verduurzamen buiten de EU-rapportageverplichtingen voor duurzaamheid, beter bekend als CSRD, om. De beoogde afschaling van die EU-richtlijn door de Europese Commissie creëert ruimte om de focus te leggen op de duurzaamheidsvraagstukken die écht relevant zijn voor de glastuinbouw. Echter, met of zonder soepelere CSRD blijft verduurzamen urgent, benadrukken Jesse Schevel (Glastuinbouw Nederland) en Harold Beek (adviesbureau GTC+)
Europa ziet dat het steeds verder achteropraakt op de Verenigde Staten en China. Eén van de oorzaken daarvan zijn de administratieve lasten die Europese ondernemers ervaren. Reden voor de Europese Commissie om de bureaucratie terug te schroeven. Het versimpelen van onder andere CSRD draagt hier fors aan bij. De oproep tot soepelere CSRD-regels kwam uit Duitsland. Dat land liep namelijk voor in de uitvoering van CSRD en daar werd duidelijk wat de bureaucratische – en daardoor ook financiële – consequenties zijn van de wet.
Met het zogeheten Omnibus-pakket wil de Europese Commissie de rapportageverplichtingen voor duurzaamheid, beter bekend als CSRD, fors verlagen. Zo gaat de drempel voor CSRD-rapportage omhoog naar bedrijven met minimaal duizend medewerkers (was: 250 medewerkers), een omzet van €50 miljoen en/of balanswaarde van €25 miljoen.