Vorige

Verbetering en verslechtering bij residu op tuinplanten

Beeld
René Faas

Uit een onderzoek van CLM naar residu op tuinplanten blijkt dat het aantal planten waarop illegale stoffen is aangetroffen, is afgenomen. Echter, de doelen die de Tuinbranche zelf stelt om een aantal middelen dat wettelijk nog is toegestaan maar wel een groot milieurisico draagt, te verminderen, is voor een aantal stoffen niet gelukt.

Er zijn negentig planten onderzocht op restanten van gewasbeschermingsmiddelen, zo staat in het onderzoek. Dit gebeurde bij Praxis, Welkoop, Intratuin, Hornbach, GRS Retail, GroenRijk en bijStox. Planten als  Lavendel, Rododendron, Klokjesbloem, Anjer en de Pioenroos zijn onderzocht op 750 verschillende stoffen. De steekproef wordt ieder jaar gedaan en is een belangrijke graadmeter voor de ‘Ambitie gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt van de Nederlandse tuinretail’.

Op twee planten, een anjer en een hortensia is de verboden stof propiconazool aangetroffen. Het aantal planten waarop illegale stoffen is aangetroffen is hiermee wel afgenomen. Het totaal aantal middelen per plant lag ook lager, maar dit zegt niet altijd wat omdat sommige middelen toxischer zijn dan andere. Het andere goede nieuws is dat de traceerbaarheid flink is verbeterd. Op één na was van alle planten duidelijk van welke kweker die kwam.

Overtredingen van eigen ambitie

Er is sprake van een overtreding volgens de eigen ambitie van Tuinbranche Nederland als residuen worden aangetroffen van GP9 of TR5 stoffen. GP9 stoffen zijn de negen meest schadelijke middelen voor bijen en andere nuttige insecten volgens Greenpeace. Inmiddels zijn 6 van de 9 verboden in Nederland, één van de 9 is verboden in de sierteelt en 2 van de 9 zijn nog breed toegelaten in de sierteelt, maar in de ambitie van de Tuinbranche slechts toegestaan in enkele gewasgroepen waar de stoffen landbouwkundig noodzakelijk zijn. Op elf procent van de planten is één of meerdere ambitieovertredingen vastgesteld. Bij lavendel gaat het om 27% van de 15 planten. Het gaat om de GP9 en tevens TR5 stof cypermethrin en de GP9 stof acetamiprid. Acetamiprid (o.a. werkzame stof van Gazelle) is de enige GP9 stof in de top tien van aangetroffen stoffen. De insecticide tegen luizen is zeven keer aangetroffen tegenover twee keer in 2021. Acetamiprid is daarmee verantwoordelijk voor het merendeel van de ambitieovertredingen.

Het aantal ambitieovertredingen is flink lager dan in 2018 en 2019, maar vanaf 2020 is een lichte stijging zichtbaar. Natuur & Milieu roept de branche op om met de leden tot scherpere afspraken en naleving ervan te komen. “Het is prijzenswaardig dat de sector zelf met extra beleid komt, maar tegelijkertijd haalt de branche haar eigen doelen nog niet. Er is dus nog werk aan de winkel”, aldus de organisatie.

Vakblad voor de Bloemisterij 0, 2021

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster