Over vier jaar moeten alle gewassen op substraat volledig recirculeren. De vrees bestaat dat sommige gewassen in de problemen zullen komen door een oplopend natriumgehalte in het gietwater. In onderzoek van WUR Glastuinbouw blijkt dat mee te vallen. De onderzochte gewassen kunnen veel meer natrium verdragen dan eerder werd gedacht. De truc is om met het oplopende natrium ook de EC te verhogen. Maar dat lost niet alles op.
Natrium: het zit overal in en de plant heeft er niets aan. Sterker nog, hij heeft er alleen maar last van. Natrium kan in de cellen de plek van kalium innemen en zo de vochthuishouding ontregelen. Het kan de inbouw van calcium in de celwanden verhinderen, waardoor cellen gaan lekken.
Als substraatteelten in 2027 volledig moeten recirculeren, dan zal op veel bedrijven het natriumgehalte in het gietwater omhoog gaan. Het element wordt immers niet meer afgevoerd via het spuiwater, en nauwelijks via het gewas. Hoever kan natrium oplopen voordat het problemen oplevert? En hoe is daar op een veilige manier mee om te gaan?