Vorige

Uitbreiden met oog op markt en omgeving

H&M Flowers laat nieuwe broeierij zien

Beeld
Haakman

Met een strakke regie en een goede voorbereiding wisten Michiel Kruijer en Dirk-Jan Haakman van H&M Flowers in Wervershoof een nieuwe kas en plukhal te bouwen zonder dat de productie in gevaar kwam. Zowel de export als de broeierij bleven volgens planning verlopen. De eerste kratten gingen in november de nieuwe kas in, inmiddels wordt volop gesneden. Ondertussen hebben de buurt en de gemeente geen problemen met het bedrijf dat tegen de dorpsrand aanligt. „We hebben de omgeving nadrukkelijk meegenomen in onze plannen”, verklaart Kruijer.

Open dag: 16 maart 2024 van 11:00 tot 16:00 uur op Molenweg 6 te Wervershoof.

Geroutineerd leiden Kruijer en Haakman het bezoek rond door het bedrijf. Ze laten het graag zien, trots als ze zijn op de nieuwbouw én de verduurzaming. Ze hebben zelfs het advies van installatiebedrijf Ateco ter harte genomen om op strategische plaatsen bordjes te plaatsen met de kengetallen van de installaties, voorzien van wat uitleg, voor als ze er zelf niet zijn om toelichting te geven. Wie de luchtfoto van het bedrijf ziet, krijgt onwillekeurig de associatie met een getekend voorbeeld uit een duurzaamheidsfolder, waarin het bedrijf en de woonomgeving samen een harmonieus geheel vormen. „We kijken ook nadrukkelijk naar de omgeving”, licht Haakman toe. „Naast ons bedrijf komt een nieuwe woonwijk, als het aan de gemeente ligt. Die wijk kunnen wij in de toekomst eventueel van warmte en energie voorzien.” Zo kan de broeierij een spilfunctie krijgen in de regio, zijn woningbouwplannen niet langer afhankelijk van het overbelaste stroomnet en het bedrijf zelf ook niet.

Kruijer doet een buitendeur open en wijst naar de zonnepanelen. „In de zomermaanden profiteren we van onze eigen zonnepanelen, die dekken het grootste deel van de piek.” Aan de andere kant van de kas moest een bomenrij wijken voor de uitbreiding, maar een deel is verplaatst en er is bij geplant. „We willen het uitzicht van de omwonden zo aangenaam mogelijk houden. Toen de kas even weg was, hadden ze een wijds uitzicht. Er kwam een grotere kas voor terug, maar op deze manier past die goed in het landschap.” Haakman vult met een grijns aan: „Er lopen ook nog eens alpaca’s naast.”

Toen de vergunningen er eenmaal waren, namen de directeuren de omwonenden mee in hun plannen. Dat zorgde er volgens de twee voor dat er geen weerstand ontstond. Haakman: „We hebben ook nadrukkelijk rekening gehouden met de woningen en de toekomstige woningen. Groen en zonnepanelen aan hun kant en alle transportbewegingen aan de andere kant van het bedrijf, zodat de kans op overlast zo klein mogelijk is.”

Ook de uitstraling van licht wordt voorkomen met verduisteringsschermen. Kruijer wijst naar boven in de kas. „Drie verschillende schermen. Bovenin tegen het glas een verduisteringsscherm, dan een conventioneel schermdoek en onderop een energiescherm. Zo houden we het kasklimaat zo goed mogelijk onder controle en vraagt dat zo min mogelijk energie van de luchtbehandeling.”

’Klimaatstraat’

Langs de lange wand van de kas loopt een soort ’klimaatstraat’. Een looppad leidt langs de luchtbehandelingsinstallaties. Het bijbehorende bordje meldt dat de installatie een koelcapaciteit heeft van 900 kW en 1.200 kW aan warmtecapaciteit. Daarmee wordt 470.000 kubieke meter lucht per uur verplaatst en 845 liter per uur ontvochtigd. Had deze installatie op gas gewerkt, dan was volgens installatiebedrijf Ateco 500 duizend kubieke meter aardgas nodig. Met de bewaring van de bollen in de zomer is de besparing volgens Kruijer ’nog vele malen groter’.De grote, hoekige in- en uitvoerkanalen lopen uiteindelijk uit in plastic luchtslurven met gaatjes boven de tulpen, waarmee het ideale kasklimaat wordt gemaakt.

De luchtbehandeling is compleet nieuw, er is een heuse ’klimaat­straat’ voor aangebracht. 

Volautomatisch worden de bakken volgezet in een hal met tien opplantrobots van Havatec, waarna de bakken naar de bewortelingscel gaan. Vandaar gaan ze naar de laagste van de vier teeltlagen, waarna de reis door de broeierij start. In de nieuwe kas zijn drie teeltlagen aangebracht. De bovenste loopt over de plukhal. Eenmaal plukrijp komen de bakken in de nieuwe plukhal terecht, waar de tulpen op een van de oogst- en boslijnen van Bercomex en Havatec terecht komen om ze te ontbollen en te bossen. Haakman: „We gebruiken inderdaad lijnen van de verschillende merken, omdat we van beiden het beste wilden. Dat bevalt uitstekend.” De lege bakken gaan door naar de wasstraat en komen vervolgens weer bij de opplantrobot terecht. „De bakken zijn een half uur leeg, daarna start de nieuwe cyclus weer”, zegt Haakman, terwijl het gezelschap langs de bakkenwasser loopt.

Ze doen de deur open van wat eens een cel was. Nu staat er een warmtepomp van de warmte- koude-opslaginstallatie (WKO) en er is opvallend veel ruimte over. In een hoek staat de kachel, die alleen ingeschakeld wordt als er een storing is bij de WKO. „Dit is eigenlijk het hart van de installatie. We hebben er nu een, maar we kunnen eventueel uitbreiden als het bedrijf of de vraag uit de omgeving daar om vraagt. Je zet zoiets niet neer voor een paar jaar, dus je moet vooruit denken”, zegt Kruijer. Voorlopig is het bedrijf vooral klant van de warmtepomp met de WKO. Zowel de broeierij als het handelsbedrijf dat de preparatie voor de klanten doet en de preparatie voor leveranciers die zelf de productie doen, worden door de pomp met de WKO bediend.

Om het stroomverbruik terug te dringen zijn alle ventilatoren in het bedrijf vervangen door frequentiegeregelde exemplaren. Haakman: „Met de nieuwe opzet willen we energieverbruik zoveel mogelijk terugdringen om de carbonfootprint zo klein mogelijk te maken. De logistiek is zo aangepast dat we op interne transportkosten en zelfs op diesel besparen, omdat we geen bollen meer opslaan op andere locaties. Tegelijkertijd zien we dat de klimaatbeheersing meer capaciteit vraagt. Voorheen konden we op een koude zomeravond of nacht met buitenlucht koelen, maar helaas komt dat minder vaak voor. De buitenluchttemperatuur daalt dan ook niet altijd onder de 20 graden en we willen wel altijd kwaliteit garanderen. Zowel van de tulpen als van de bollen die we prepareren.” 

Boven de nieuwe plukhal, waarin de lijnen draaien, loopt de derde laag van de nieuwe broeierij.

Volgens de directeuren staat er nu een modern, efficiënt en duurzaam bedrijf dat klaar is voor de toekomst, dat wel uit moest breiden. „Sinds 2014 telen we al op vier lagen, waarmee we toentertijd de capaciteit met 40% uit konden breiden. Na de nieuwbouw staat er een kas van een kleine 10.000 meter, met logische routes die elkaar niet kruisen, een vaste plaats voor de verwerking en robots op centrale plekken op het bedrijf om arbeid te sparen. In de zomer verwerkt het bedrijf de bollen in de kas, zodat elders weer meer ruimte is voor opslag van bollen. Het goeddeels vernieuwde bedrijf is het resultaat van ruim drie jaar voorbereiden, waarbij ook nog corona en de oorlog in Oekraïne voorbij kwamen. „Onze uitbreidingsplannen kwamen niet uit de lucht vallen, maar die andere twee gebeurtenissen wel. Dat was wel een uitdaging, omdat de prijzen en levertijden door schaarste flink opliepen. Tegelijkertijd zien we dat het draagvlak van de sierteelt steeds meer ter discussie staat en daar moeten we op anticiperen. Dat willen we wel, maar de transitie kost nu eenmaal tijd en het zou mooi zijn als ons die wordt gegund.”

Ook een efficiëntieverbetering was noodzakelijk, om te voorkomen dat bij de wisseling van export- naar broeiseizoen het halve bedrijf weer op z’n kop moest. Ook dat is gelukt, nu er een nieuwe plukhal is die in de kas ligt.

In de behoefte aan warmte en kou wordt voorzien door een ondergrondse warmte- en koude-opslag. Bij de plaatsing van de bovengrondse installatie in het hart van het bedrijf is rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Gas wordt niet meer gebruikt, op elektriciteit wordt flink bespaard met dank aan de nieuwe zonnepanelen.

H&M Flowers

Commercieel directeur Dirk-Jan Haakman en algemeen directeur Michel Kruijer richtten in 2011 H&M Flowers op, als dochter van Haakman Flowerbulbs. Beiden bedrijven zitten op dezelfde locatie en delen de gebouwen. Dat geeft een vlakkere arbeidsfilm. De bedoeling was ook om ’feeling’ te houden met de broeierij, te weten wat de eigen bloembollen in de broeierij doen. Het waren volgens de directeuren de duurzaamheidsplannen van het bedrijf die vroegen om uitbreiding van de broeierij. Het aantal stelen is ondergeschikt aan die duurzaamheid stellen ze, maar die verduurzaming moet wel worden betaald.

Greenity 165, 23 maart 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster