Vorige

Tweede in de Keukenhof Challange

Beeld

Partner content: Bayer Crop Science heeft met haar biologische insectenbestrijdingsmiddel FLiPPER de tweede plek behaald in de Keukenhof Challenge.

De Keukenhof is op zoek naar een duurzame oplossing voor de bestrijding van galmijt in tulpen, een typisch Nederlands product waarmee in Nederland jaarlijks 400 miljoen euro wordt verdiend. 

Galmijten zijn spinachtige diertjes die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Door de galmijt krimpt de oogst en verkleuren de bloemen. De galmijt brengt ook virussen over en besmette tulpen mogen dus niet worden uitgevoerd. 

Hoewel maar een klein deel van de tulpengalmijten de winter overleeft en bij de oogst in de bol terecht komt, ontwikkelt de populatie zich explosief door de warme omstandigheden tijdens het drogen van bollen na de oogst.

Wegvallende middelen

Op dit moment wordt de tulpengalmijt bestreden door het gewas in het veld te bespuiten met een insecticide dat ook effectief is tegen de tulpengalmijt. Het wordt vanaf 2025 niet meer in de EU verkocht en qua werkingsmechanisme vergelijkbare producten zijn er niet. Vanuit Bayer Crop Science wordt een systeemaanpak met het biologische gewasbeschermingsmiddel FLiPPER naar voren geschoven als goed alternatief. 

FLiPPER als oplossing

FLiPPER is een biologisch gewasbeschermingsproduct op basis van vetzuren-kalium. Het is een bijproduct van de olijfolieproductie. Sinds 2016 is het op de Nederlandse markt als insecticide via de ‘regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen’ en kan op basis hiervan worden gebruikt in alle teelten. De reguliere registratie wordt binnenkort verwacht.

FLiPPER werkt op eieren, larven en volwassen insecten en mijten. Het actieve ingrediënt dringt de zogeheten lipoproteïne matrix van celmembranen binnen en verstoort deze waarna het een snelle dood veroorzaakt van het doelorganisme. Al in 2017 en 2018 leverden de eerste proeven in de tulpenteelt goede resultaten op.

Presscon wint de prijs

Uiteindelijk wees de jury een product van Presscon aan als winnaar en werd FLiPPER tweede. Presscon ontwikkelt een systeem waarbij zuurstof in de bewaarcel wordt verdrongen door een hoge concentratie stikstof.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster