Voor de handel in gas worden twee prijssystemen gehanteerd. Het systeem dat in de glastuinbouw het meeste voorkomt is over-the-counter (OTC). Hierbij krijgt de klant een paar keer per dag een aanbod in de mail of kan hij online op een prijs klikken. Vervolgens gaat de leverancier zijn volumes vastleggen. Afhankelijk van de manier waarop hij dat doet kan er kans zijn op een tussentijdse prijsverhoging, en daar zal de leverancier een premie voor incalculeren. Het voordeel van OTC-handel voor de klant is dat hij precies weet wat hij betaalt. Maar hij weet niet precies hoe zijn leverancier de prijs en de risicopremie berekent, en hij weet dus niet of hij mogelijk te veel betaalt. Op dagen met veel handel zal de risicopremie laag zijn. Maar op dagen dat de gasmarkt bijna stil ligt, zoals vorig jaar, vliegen de premies de pan uit.
Wat dat betreft is het systeem van de end-of-day prijs (EoD) transparanter. Hierbij legt de klant gedurende de dag gas vast en betaalt hij een paar uur later de EoD-prijs plus een contractueel afgesproken opslag voor het energiebedrijf. Het voordeel is dat de klant exact weet wat de marktprijs is en wat de energieleverancier er aan verdient. Het risico van een tussentijdse prijsverhoging ligt dan wel bij de klant. Aan de andere kant kan de prijs ook nog dalen.
De EoD optie wordt niet door alle energiebedrijven aangeboden. Vattenfall doet dat wel. „Klanten die dichter op de energiemarkt zitten, kiezen vaker voor EoD”, ziet Bart van Nobelen, productmanager zakelijke markt bij Vattenfall. „Het hangt ook af van de intenties. Een klant kiest eerder voor OTC als de sparkspread op dat moment positief is. Hij wil dan niet riskeren dat aan het eind van de dag de sparkspread negatief is.”