Valentijnsdag is niet de dag waar de trosroos het per se van moet hebben. In aanloop naar Internationale Vrouwendag moet het vooral gebeuren. En dat lijkt te lukken, zowel in de productie als in de prijsvorming.
De marktgeluiden zijn positief op dit moment. „Het loopt super”, zegt Jan Vermeer, inkoper bij Hoven en de Mooij. „De Hollandse trosrozen krijgen goed geld nu.” „Januari was geen topmaand voor de trosroos”, nuanceert kweker Aad Fransen. „Maar we zitten nu in de lift. Eigenlijk blijft alleen wit achter. Alles wat een kleurtje heeft klimt mee.” Na een ’makke boel’ – volgens Fransen in januari 30% lagere prijzen dan januari 2023 – zit de trosroos weer op een goede lijn. Rob Meijdam, die de trosrozen van kwekerij Voorn verkoopt namens FlowerSupport, ziet eveneens een stijgende lijn in de vraag. „Valentijn is voor de tros niet heel interessant, maar we gaan mee met de groeiende prijsvorming.”
Het aanloopje naar die betreffende dag toe is ook kort, ziet Fransen. „Dat het op woensdag valt is ongunstig qua productie. Het is een korte piek waar alles moet samenvallen.” Richting vrouwendag moet het gebeuren, stellen Meijdam en Fransen. „En dat heeft wél een duidelijke aanloop”, gaat Fransen verder. „Dat heb je nodig. De zon laat zich ook zien, dat komt het product ten goede. Er zit net wat meer power in, en dat speelt de handel in de kaart.” Meijdam: „Ondanks de situatie in Oost-Europa, blijven er bloemen gekocht worden.” Volgens Vermeer varieert de kwaliteit van de trosrozen die op de klok verhandeld worden. „Goed product wordt goed betaald. Steeds meer kwekers duiken in de trosrozen. Nieuwkomers moeten scherp zijn op kwaliteit en houdbaarheid.” Die groei in de trosrozen lijkt logisch. „De vraag naar kwalitatief goede trosrozen groeit”, ziet Meijdam.