Vorige

Terugleverpieken leiden tot overbelasting stroomnet in Oostland

Beeld
Shutterstock

Zonnedaken, WKK en eboilers leiden in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Op vier plekken is het stroomnet nagenoeg vol.  Dat meldt netbeheerder Stedin in een persbericht. ’De huidige infrastructuur is niet opgewassen tegen het stijgend aantal terugleverpieken, dat wordt veroorzaakt door het gelijktijdig terugleveren door grootschalige zonnedaken en warmtekrachtkoppelingen, en het toenemend gebruik van e-boilers.’ De netbeheerder verwacht met uitbreidingen van de netcapaciteit de meest urgente knelpunten te hebben opgelost tussen 2027 en 2029.

Nieuwe aanvragen op wachtlijst

Op dit moment komen nieuwe aanvragen van grote bedrijven op een wachtlijst terecht. Dat gebeurt in ieder geval tot samen met bestaande grote klanten is onderzocht of en hoe het net op piekmomenten kan worden ontlast. Stedin verwacht ondernemers op de wachtlijst vanaf het tweede kwartaal van 2024 meer duidelijkheid te kunnen bieden. 

Sinds 2022 neemt het aantal grootschalige zonnedaken in de regio in hoog tempo toe. Dit geldt ook voor de inzet van bestaande en nieuwe WKK’s. Op momenten dat er aantrekkelijke tarieven zijn op de energiemarkt, leveren tuinders massaal elektriciteit terug. Dat is echter niet altijd gunstig voor de balans in het regionale elektriciteitsnet. Samen met het grootschalig terugleveren van zonne-energie en het toenemend stroomverbruik door e-boilers heeft dit geleid tot enorme terugleverpieken, waardoor de capaciteitsgrenzen van het net bereikt zijn – zogenoemde congestie.

Pieken met teruglevering

„Het terugleveren van elektriciteit uit WKK’s is voor veel glastuinders een extra inkomstenbron”, zegt regiodirecteur Maarten Bijl. „Voorheen werden de WKK’s voor het terugleveren vooral ’s ochtends en ’s avonds ingezet, omdat dan de vraag het grootst is. Maar nu gebeurt het ook midden op de dag. Door deze nieuwe ontwikkeling, in combinatie met gelijktijdige grootschalige teruglevering van zonne-energie, loopt ons elektriciteitsnet tegen haar grenzen aan. Deze grote terugleverpieken waren niet voorzien. Daarom gaan wij graag zo snel mogelijk met ondernemers in gesprek over de veranderde inzet van WKK’s en mogelijkheden om dit soort piekmomenten te voorkomen. Daar bovenop werken we natuurlijk hard aan het uitbreiden van ons net.” 

Negatief effect op energietransitie

„Tuinders zijn in groeiende mate dus ook energieondernemer, juist vanwege de hoge prijzen van elektriciteit en de diensten die ze op de onbalansmarkt leveren”, schrijft Stedin op haar website. ’Ze plukken er letterlijk de vruchten van. De verkoop van elektriciteit brengt in steeds meer gevallen meer geld op dan de verkoop van gewassen alleen. Soms zien we dat tuinders hun WKK-installatie zelfs op vol vermogen aanzetten terwijl ze tegelijk de ramen van hun kassen openen om het overschot aan warmte kwijt te raken. In zo’n geval heeft een WKK een negatief effect op de energietransitie. De combinatie van marktwerking en gedragsverandering kan op die manier vergaande gevolgen hebben. Netbeheerders, ondernemers en overheden dienen samen een passende oplossing te vinden, zodat dit soort technieken niet hun doel voorbijschieten.’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster