Op 16 maart worden de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Er zijn steeds minder tuinbouwondernemers die zich verkiesbaar stellen, en daarmee brokkelt de directe invloed van de sector af, zelfs in de grote glastuinbouwgemeenten. Op welke manier kan de tuinbouwsector haar belangen laten meetellen in de gemeentepolitiek?
Het aantal wethouders en gemeenteraadsleden met een achtergrond in de tuinbouw is de laatste jaren sterk afgenomen. Er zijn niet zo veel tuinders meer, en de overgebleven bedrijven zijn zo groot geworden dat een ondernemer er niet zomaar een baan bij kan hebben. Het kost al snel vijftien uur per week om het werk als raadslid goed te doen. Vroeger had de gemeente Venlo een wethouder speciaal voor de tuinbouw, maar tegenwoordig is in heel Noord-Limburg geen enkele tuinder meer te vinden in een gemeenteraad.
Zelfs in Westland hebben slechts twee van de 39 raadsleden een achtergrond in de tuinbouw. „Dat is weinig voor de grootste glastuinbouwgemeente”, vindt Jenny Vermeer, tuindersvrouw en voorzitter van CDA-Westland. „Vanuit de praktijk heb je toch de meeste expertise.”