Door schaarste en wisselende kwaliteit verloopt het seringenseizoen moeizaam. Kwekers kampen met weerschade, strengere regelgeving en stijgende kosten. Terwijl sommigen stoppen, zien anderen juist kansen.
De prijsvorming van seringen is dit seizoen wisselend, mede door een beperkt aanbod. Willem Outshoorn (Kwekerij Kaziemier) noemt de prijs redelijk tot goed: „We hadden veel windschade in het voorjaar en de hagel in augustus had ook invloed op de productie. Gelukkig viel het mee met de kwaliteit.” Toch vindt hij het telen van seringen steeds minder aantrekkelijk. „Wet- en regelgeving, energiebelasting, gasprijs en verplichte certificering maken het moeilijk voor kleine kwekers.”
Eddy van den Eykel, inkoper bij Hoven & De Mooij, merkt op dat kwekers rijper aanleveren, wat de kwaliteit ten goede komt. „Ik heb niet het idee dat er een tekort is, maar seringen zijn een uitstervend product. De teelt is zwaar en nieuwe kwekers dienen zich niet aan.” Jan ten Hoeve van De Seringen Specialist spreekt van een waardeloos seizoen. „Sommige soorten lopen niet uit, nee, mijn seizoen is het niet.” Toch is de prijsvorming op de veiling goed door schaarste. „Mislukte oogst komt niet op de veiling en door de slechte oogst is er minder aanbod waardoor de seringen duur zijn. Elke tak die ik niet knip, kost geld. Daar heb ik twee jaar aan gewerkt.” Volgend jaar levert hij nog een partij, maar daarna stopt hij met seringen.