Geef chrysant aan het einde van de dag een half uur een ‘beetje’ verrood licht, en de takken worden aanzienlijk langer. Anja Dieleman van Wageningen University & Research gebruikte najaar 2021 met succes 20 µmol/m2/s verrood licht volgens dit zogenoemde ‘end of day’ principe. Maar moet het per se een half uur zijn, en welk deel van de teelt en welke intensiteit verrood licht is gewenst? Telers, adviseurs en onderzoekers zijn volop met die vragen bezig.
Het lijkt erop dat de chrysant meer energie stopt in de hoofdknop. Daarnaast zien we minder zijknoppen, maar we hebben nog niet exact bepaald of dit ook zo is. Dit zei WUR-onderzoeker Ruud Maaswinkel in 2012. Chrysantentelers waren bij hem op bezoek want in de proefkas in Bleiswijk waren opvallende dingen ontdekt door het toevoegen van verrood. De insteek was het ontwikkelen van oplossingen voor het probleem bolblad in cultivar Anastasia. Maaswinkel gebruikte zogenoemde Retrofitlampen, een 12 W-bol per 10 m2 die zowel rood als verrood licht geeft. Door het rode licht kan de mens beter zien dat de lampen aanstaan, vertelde Maaswinkel destijds. Verrood zie je bijna niet, de piek valt buiten het spectrum PAR-licht (300-700 nm), maar kan wel groeieffecten veroorzaken.
De lampen in die proef branden een half uur voordat de donkerperiode begon, of het eerste half uur van de donkerperiode. Alleen door die laatste toepassing, dus verrood onder het gesloten verduisteringsdoek, bloeide de pluischrysant eerder, ontstond minder sprot en werd hij bovendien langer. „Toen was die lengte minder gewenst. Maar tegenwoordig gebruiken steeds meer chrysantentelers ledverlichting, vooral om hun totale belichtingsniveau te verhogen. De eerste bedrijf teelt zelfs al onder full-led. Door het ledlicht in combinatie met hogere lichtniveaus blijven de chrysanten gemiddeld iets compacter”, vertelde WUR-onderzoeker Arie de Gelder afgelopen woensdag 9 februari. Ditmaal was het in een proefkas bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. De kas van 0,1 ha waar inmiddels alweer de 22e teelt van het proefproject Perfecte Chrysant groeit.