Aardwarmte is de belangrijkste manier voor de glastuinbouw om haar emissie van CO2 naar nul te brengen. Nieuwe boorprojecten lopen echter vast op stikstofregels. Aardwarmtebedrijven kunnen geen dieselgeneratoren gebruiken, en als ze elektrisch willen boren, krijgen ze geen voorrang op een zware elektra-aansluiting. De stikstofregels vormen een knoop die lastig te ontwarren is.
Geothermie wordt gezien als een schone bron van energie. Het is dan ook opmerkelijk dat nieuwe projecten maar moeizaam van de grond komen door de strenge emissieregels voor stikstof. Aardwarmtebedrijven zien stikstof als een van de grootste drempels, blijkt uit een enquête die Geothermie Nederland heeft gehouden onder haar leden. Bij de boring gaat het vooral om fossiele brandstoffen die de stikstofruimte bepalen. Er is verkeer van vrachtwagens en de boring zelf kost veel energie, stelt de koepel desgevraagd.
Door geen dieselgenerator te gebruiken, maar elektriciteit, blijft de emissie beperkt en kan de sector wegblijven uit lastige regels. Maar ook voor het diesel aggregaat als back-up moet stikstofruimte zijn, stelt Geothermie Nederland. Die back-up is nodig om bijvoorbeeld de boor weer naar boven te halen als de netstroom zou uitvallen.