Aanbod van enkelbloemige soorten lisianthus is er niet veel meer. Het stuwt de prijs voor dit type niet op. Het is vooral dubbelbloemig, waar de handel op zit te wachten. Ook botanische, gefranjerde of gekartelde soorten winnen terrein.
Inkoper Joost Taillie van Star & van der Gugten koopt bijna geen enkelbloemige soorten meer in. „De ontwikkeling gaat hard, er zijn botanische, gerafelde, gekartelde en soorten met grotere bloemen. Alles heeft zijn markt, maar niet iedereen kan ze betalen.” Een inkoper die anoniem wil blijven, noemt de lisianthusteelt niet vernieuwend. De prijzen vindt hij wel redelijk, hoewel de bloem geregeld ’heel duur’ was. Taillie: „De prijs is eindelijk weer zoals het hoort. Alles wordt duurder. Waar het voorheen normaal was om in de zomer35 cent te betalen en in de winter 65 cent, werd dat respectievelijk 60 cent en 1 euro.” Jos van Baalen van vermeerderaar Van Egmond Lisianthus stelt dat de markt weer gestabiliseerd is na de eerste schooldag in Rusland.
Van het aanbod enkelbloemige cultivars is niet veel meer over. Hoewel je verwacht dat de prijs dan omhooggaat, is dat niet zo. Middenprijzen zijn gemiddeld. Teler Marcel van der Lugt van Lugt Lisianthus heeft bewust gekozen om zich te specialiseren in de gefranjerde dubbelbloemige soorten, de enkelbloemige heeft hij al jaren niet meer. „Voor de gefranjerde wordt beter betaald,” zegt Van der Lugt, „maar de kosten zijn ook hoger. Elk jaar brengen we verbeteringen aan. Zo komen we van de winter met een beter houdbare Rosita Blue, die nog donkerder van kleur is. De nieuwe Rosita Red volgt, die is ook beter op kleur.” De prijzen noemt Van der Lugt op zich redelijk. „Er zijn minder seizoenskwekers. Vorig jaar hadden een aantal telers de lisianthus als tussenteelt. Nu die weg zijn, stabiliseert de markt.”