De land- en tuinbouwsector in Nederland is volop in transitie. En waar veranderingen te over zijn, wil de mens het nog weleens moeilijk krijgen. Onzekerheid speelt op: wel willen, maar niet weten hoe. Onduidelijke en wisselende regelgeving en maatschappelijke druk helpen niet mee. De regeling voor Sociaal Economische Begeleiding (SEB) biedt agrarisch ondernemers ondersteuning bij het maken van de juiste toekomstkeuzes.
De opgaven die op het landelijk gebied afkomen rond biodiversiteit, klimaat, stikstof en water zijn groot. De landbouwsector speelt bij deze opgaven een essentiële rol. Een toekomstbestendige landbouw met minder milieubelasting vraagt echter in veel gevallen om een andere bedrijfsvoering. Er komt immers een verandering of ontwikkeling van buiten op het bedrijf af.
Wat hiermee niet strookt, is constant veranderend beleid in de afgelopen jaren. Agrarische bedrijven maken immers langetermijninvesteringen. Duidelijkheid op de lange termijn is nodig, om vervolgens als agrariër te kunnen bepalen welke richting je op wilt en kunt. Ondersteuning daarbij is op zijn plaats, zoals verwoord in het ’Adviesrapport meerjarige sociaaleconomische begeleiding van agrariërs’ dat in 2023 verscheen. Nieuwe Oogst hield recentelijk een webinar hierover.